Gebelik diyabeti, hamilelik sırasında vücudun şekeri işleme yeteneğini etkileyen bir durumdur. Genellikle geçici olsa da, bazı komplikasyonlara yol açabilir:
Bebeğin normalden fazla kilo alması
Erken doğum gerekmesi
Annenin ileriki yaşamında tip 2 diyabet geliştirme riskinin artması
Acı biber ve gebelik diyabeti arasındaki ilişki
Bu soruya yanıt bulmak için Buffalo Üniversitesi, Amerika'nın çeşitli bölgelerinden 1397 hamile kadın üzerinde bir çalışma yürüttü. Amaç, farklı yiyeceklerin – özellikle fasulye ve acı biberin – tüketimi ile gebelik diyabeti riski arasındaki ilişkiyi analiz etmekti.
Çalışma, ayda en az bir kez acı biber tüketen kadınların gebelik diyabetine yakalanma riskinin %3,5 olduğunu; hiç tüketmeyenlerde ise bu oranın %7,4 olduğunu ortaya koydu.
Çalışma, acı biberin potansiyel faydasından sorumlu tek bir bileşeni tanımlamasa da, bazı araştırmalar acı biberin yakıcı tadını veren kapsaisin maddesinin, vücudun şekeri işleme yeteneğini geliştirebileceğine dair güçlü kanıtlar sundu.
Bu alandaki araştırmalar hala sınırlı olmakla birlikte, bazı bilimsel bulgular, kapsaisinin kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olabileceğini gösteriyor.





