• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Gaziantep`te yüksek kiralar herkesi mağdur ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Türkiye’ye yerleşen Suriyeli mültecilerin ardından bazı kesimlerin ‘Suriyeliler geldi ev kirası yükseldi’ iddiasını Gaziantepli STK’lar ve vatandaşlarla konuştuk. Halk Suriyelilerin gelmesiyle kira fiyatlarının arttığını fakat bunda Suriyeli vatandaşların bir suçunun olmadığını söylüyor.

Enerji Bir- Sen Gaziantep Şubesi Başkanı Ali Yücel, Suriyelilerin gelmesini fırsata dönüştürüldüğünü, normalde 300 TL`lik evin 600 liraya kiraya verildiğini ifade etti.

Ev kirasının yükselmesinde Suriyelilerin hiçbir suçunun olmadığını ifade eden Yücel, "Ev kiralarını Suriyeliler mi yükseltti? Bakıldığında 2-3 yıl önce 300 liraya tutulan ev, şuan 600 700 liraya çıkmış. Bu kira artışını Suriyeliler yapmadı. Bizim vatandaşlarımız yükseltti ev fiyatları ve kiraları. Suriyelileri rant kaynağı gördüler ve ev fiyatlarının yükselttiler.” dedi.

Yücel, “Gördüğümüz kadarıyla küçük 5-10 metre karelik alana 300 lira kira isteyen vatandaşlarımız var. Normal şartlarda kömürlük niyetine kullanılan ambarlar, Suriyelilere 300 liraya kiraya veriliyor. Ve o ambarlarda banyo ve lavabo yok. Bu insanlar ihtiyaçlarını nasıl giderecekler? Suriyeliler o ambarları, bayanların parklarda bahçelerde kalıp namusuna göz dikilmemesi için tutuyor. Bizim insanımız da para gelecek diye kömürlüğü fahiş fiyata kiraya veriyor. Geçenlerde duydum artık ambarları toplu değil kişi başına kiraya veriyorlar. Yani ambarı kişi başına gecelik 5 liraya kiraya veren insanımız var." ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te ikamet eden Mustafa Fermanlı ise, kiraların iki kat arttığını ifade ederek, “Bazı evlerde 2-3 Suriyeli aile kalabiliyor. Bu şekilde her bir aileye cüzi bir miktar düşüyor. Fakat ben nasıl kalayım. Aylık gelirim 800 lira nasıl 500 liralık evde oturayım. Son zamanlarda kira fiyatları uçtu diyebiliriz. Yetkililerin buna bir çözüm bulması gerekiyor.” dedi.

Halkın Suriyelileri rant kaynağı olarak gördüğünü ve onları sömürdüğünü ifade eden Umut Derneği Gaziantep Şubesi sekreteri Mustafa Kaplan, birçok kişinin normalde 20 liraya verilebilecek kömürlükleri Suriyelilere 300 liraya kiraya verdiğini ifade etti.

Katman, “Maalesef ilk Suriyeliler geldiğinde o kardeşlerimize insanlar evini açtı. Halkımız bedava dükkanlarını vermeye başladı ama belli bir müddet geçtikten sonra bazıları bunu rant görmeye başladı. Yüksek fiyatlarla bu insanlara ev verildi. Suriyeliler mecburen sığınmaları gerekiyordu çünkü sokaktaki bayanlara bizim halkımız kötü gözle bakıyordu.


Bunu gören halk odunluk diye kullandıkları yerleri Suriyelilere kiraya vermeye başladılar hem de lüks daire fiyatına. Belki de 20-30 lira etmeyecek dükkanları 300-400 lira verdiler.” dedi.   (Mustafa Bikeç İbrahim Koçyigit - İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir