• DOLAR 32.482
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2442.57
  • ...
Gazianteplilerden, "Unutmayın! Biz kardeşiz" çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP- Gaziantep genelinde tüm camilerde "İslam'da kardeşliğin önemi" konusu işlenirken, Cuma namazı çıkışı vatandaşlar kentte yaşanan olumsuz olayları İLKHA mikrofonuna değerlendirdiler.

Gaziantepli vatandaşlar son günlerde Gaziantep’te Suriyelilere yönelik yapılan saldırı ve protestoların doğru olmadığını belirterek, tüm Müslümanların kardeş olduklarını ve sağduyunun elden bırakılmaması gerektiğini söylediler.

“Tüm halkımızı anlayışa ve sağduyuya davet ediyorum.” diyen Adem Toprak, “Bu tip olaylarda ırk ve renk ayrımı kesinlikle yapılamaz. Her toplumda mutlaka buna benzer olaylar yaşanır. Bu tür yanlışları yapanlar Türkiyeli de olabilir,  Suriyeli  de olabilir. Bu tip olayları esefle karşılıyoruz. Galeyana gelmemek lazım.  Her toplumda mutlaka iyi veya kötü insanlar vardır. Tüm insanları aynı kategoriye koymamak gerekir. Yoksa topluluk halinde yaşamak mümkün olmayacaktır. Tüm halkımızı anlayışa ve sağduyuya davet ediyorum.”diye konuştu.

Mehmet Müslim  adlı vatandaş da  görüşlerini dile getirirken, dili, rengi ne olursa olsun tüm Müslümanların kardeştir olduklarını  hatırlatarak,  “İslam dini evrensel bir dindir. Bundan dolayı her La ilahe  illalah diyen kim olursa olsun bizim kardeşimizdir. Dili, rengi ne olursa olsun tüm Müslümanlar kardeştir. Dünyanın hangi coğrafyasında yaşarsa yaşasın eğer insan ve Müslüman ise, onlar bizim kardeşimizdir. Allah ve Rasulü’nün  yolunda giden herkes eşittir. Allah (c.c) hiç kimsenin rengine ve ırkına bakmayacaktır. ‘Benim için ne yaptınız, ne kadar çalıştınız’ diyerek amellerimize bakacaktır. Bu yaşananları tasvip etmiyorum. Bunlar yanlıştır. Yapılan yanlıştan dönmek lazımdır.” ifadelerini kullandı.

“Gazianteplilere sesleniyorum, lütfen bu insanlara bu şekilde davranmayalım.”

Mardin’den Gaziantep’e misafir olarak geldiğini belirten Abdullah Yılmaz ise, “Eğer Suriyeli mültecilere bu şekilde davranılır ise, onlar buraya neden geldiler? Zaten bu insanlar savaştan kaçıp gelmişlerdi. Eğer burada da bu insanlara bu şekilde davranılır ise, ne anladılar bu insanlar. Bir savaştan kaçıp bir savaşın içine düşmüş olurlar. Bundan dolayı bu yapılanların kardeşlik olduğunu söylemek mümkün değil. Biz buna kardeşlik diyemeyiz. Eğer bu insanlar savaştan kaçıp gelmiş iseler, bizim bunlara iyi davranmamız gerekir. Gazianteplilere sesleniyorum, lütfen bu insanlara bu şekilde davranmayalım. Suriyeliler bizim kardeşimizdir. Bu insanlar keyfi olarak buraya gelmediler. Suriye’de büyük bir zulüm vardı. Bundan dolayı kaçıp gelip şehrimize sığındılar. Savaş olmasa yoksa kimse kendi rahatını ve düzenini bırakıp ta başka bir ülkeye gitmez. Şu anda Suriyeliler bir imtihandalar ve aynı şekilde bizler  de bir imtihandayız. O insanlar kaçıp bize sığınmışlar. Acaba biz bu kardeşlerimizi ne kadar sahipleneceği,. onların sıkıntılarını ne kadar gidereceğiz? Aynı olaylar yarın bizim de başımıza da gelebilir. ”şeklinde konuştu.

“Onlara yardımcı olmamız gerekirken tam tersine fırsatçılığa kaçtık.”

Suriyelilere yardımcı olmamız gerekirken tam tersine fırsatçılığa kaçtık diyen Muhammed Polat ise, “Öncelikle Rabbim hem bizim hem Suriyeli kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Çünkü son günlerde yaşananlara baktığımızda durumun çok ciddi olduğunu görüyoruz. Biz Antepliler bile artık korkmaya başladık. Çünkü bizi de Suriyeli zannediyorlar. Bu kadar ki yanlış bir anlayış var. İnsanlar galeyana geliyor. Sadece o insanların  mı hatası var? Bizim hiç mi hatamız yok? Bu insanlar savaştan kaçıp geldiler, biz ise fırsat bu fırsat deyip ev kiralarını yükselttik. Onlara yardımcı olmamız gerekirken tam tersine fırsatçılığa kaçtık. 300 liralık evi kalkıp bin lira gibi uçuk rakamlara verdik. Bir soralım kendimize biz bu insanlara kucak mı açtık. Yoksa bir darbe de biz mi vurduk.” diyerek özeleştiride bulundu.

Gaziantep’te olayları provoke etmeye çalışanların olduğunu belirten Mustafa Kılınç ise, “Provokatörler bu işleri organize ettiği müddetçe bu olaylar bitmez. Bizim içimizde de, Suriyeli vatandaşların içinde de mutlaka kötü olanlar vardır. Bundan dolayı sağduyuyu elden bırakmamalıyız.” dedi.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir