• DOLAR 34.301
  • EURO 37.535
  • ALTIN 2912.587
  • ...
Batman'da kadınların kışlık hazırlığı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman’da yöresel lezzetleri ve geleneksel yemekleri kış aylarında da mutfaklarından eksik etmek istemeyen kadınlar, bunun için yoğun çabalarla ciddi bir hazırlık başlattı. Batman’da birçok ev kadını, evlerinin damında patlıcan, biber gibi sebzeleri kurutup, kışa hazırlık yapıyor.

Batman’daki birçok ev hanımı, kışa hazırlık için patlıcan ve biber alarak komşu kadınlarla imece usulü çalışıyor. Ev hanımları biber ve patlıcanı kurutma alışkanlığının geçmişten günümüze yaşatılan bir kültür olduğunu ve geçim kaynağı olarak bölgede önem arz ettiğini dile getirdi.

Kışın yemek yapmak için bu hazırlığı yaptıklarını söyleyen ev hanımlarından Emine Yılmaz, “Biz her sene patlıcan kurutuyoruz. Biz çarşıdan kilosunu 1-2,5 TL arası çuvallarla alıyoruz. Yazın çok olduğu için, kışın da hiç olmadığı için kışlık erzakımızı bu şekilde yapıyoruz. Damda kurutuyoruz ve çuvallara katıyoruz. Kışın yemek yapmak için. Bu, bölgede adettir herkes yapıyor. Genellikle komşularımızı yardıma çağırıyoruz. Yardımlarına biz de gidiyoruz.” dedi.

Mahalleliyle birlikte toplanıp bu işi yaptıklarını söyleyen ev hanımlarından Fatma Çelik ise, “Kış için hazırlık yapıyoruz. Patlıcan ve biber kurutuyoruz, dama çıkartıyoruz. Kuruduktan sonra torbalara koyup kaldırıyoruz. Bu yaptığımız Kış kurutmasıdır, bunu her sene yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gurbet Özdemir ise, “Yaz aylarında patlıcanları kuruttuktan sonra kışa kaldırıyoruz. Kışın haşlayıp, dolma yapıyoruz. Kışlık güzel bir yemektir, çoluk çocuk yiyoruz.” şeklinde konuştu. (Veysi Rüzgar-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir