• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
"Kod hatası mağduru öğrenciler ümitsiz olmamalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Arpa, ÖSYM’de Anadolu Sağlık Meslek Liselerinde kod hatasından kaynaklanan bir problemden dolayı birçok ilde onlarca öğrencinin bu geçiş hakkından yararlanamadığını ve açıkta kaldığını söyledi.

Anadolu Sağlık Meslek Liselerinde yapılan kod hatalarından dolayı öğrencilerin üniversitelere yerleşememesi olayının kendilerini çok üzdüğünü belirten Arpa, bazı okul yöneticilerinin öğrecilere karşı kullandığı ‘Zaten başarılı değildiniz’ ifadelerinin,  öğrenciler açısından  hoş karşılanacak bir durum olmadığını söyledi.

“Birçok ilde onlarca öğrenci bu geçiş hakkından yararlanamıyor”

Öğrencilerin kod hatası yüzünden üniversitelere yerleşemediği konusunu medyadan takip ettiklerini söyleyen Arpa, “Görüldüğü kadarıyla Türkiye geneli birçok Anadolu Sağlık Meslek Lisesinde okuyan öğrenciler, girdikleri üniversite sınavlarından sonra hiçbir yere yerleşemiyorlar. Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri okullarını bitirdikten sonra sınavsız geçiş haklarından yararlanarak, kendi alanlarıyla ilgili 2 yıllık Meslek Yüksek Okullarına, belli şartlar dâhilinde yerleşebiliyorlar. Ancak iddialara göre ÖSYM’de okulun hatasından kaynaklanan bir problemden dolayı birçok ilde onlarca öğrenci bu geçiş hakkından yararlanamıyor, açıkta kalmışlar.” dedi.

“Öğrencilere karşı ‘zaten başarılı değildiniz’ şeklinde kullanılan ibareler hoş değil”

Öğretmen kesimi olarak hep yöneticilerin öğretmenleri ezdiğini, haklarını  vermediğini söylediklerini belirten Arpa, “Ama maalesef öğretmenlerimiz arasında da benzer hataları yapıp bu durumu gidermeye çalışmayanlarda var. Örneğin bir okulun yöneticisi öğrencilere yönelik ‘Zaten başarılı değildiniz’ gibi bir açıklama yapıyor. ‘Hata bizde bunu aşmak için çalışıyoruz, mağdur etmemek için çaba harcıyoruz ifadelerini kullanmıyor, da  ‘zaten başarılı değildiniz’ diye bir de ibare ekliyor  öğrenciler için. Tabi bu hoş karşılanacak bir durum değildir. Gerek Milli Eğitim’de gerekse de ÖSYM’de objektif bir değerlendirme yapılırsa, devrimlerin yapıldığı bir ülkede, bir hafta içinde ÖSYM’nin sınavları okuduğu bir dönemde, böyle bir hatanın olması bir eğitim sendikası yöneticisi olarak gerçekten bizleri derinden üzmüştür. Umarım en kısa zamanda bu hatalar giderilir ve öğrenciler ellerinde olmayan bu hatadan dolayı öğrenciler mutlu bir sona erirler.” şeklinde konuştu.

“Öğrencilerin yasal yolları kullanmaları gerekiyor”

Arpa, Türkiye’de bir gecede anayasa maddelerinin değiştirildiğini söyleyerek, “Çok geç kalınmıştır, bunu söyleyebiliriz, neredeyse yerleştirme sonuçları açıklanacak, Eylül ayının ortalarında kayıtlar başlayacaktır ama Türkiye’de bir gecede Anayasa maddelerinin değiştirildiği bir ülkede yaşıyoruz, ülkenin kaderinin değiştirildiği ülkede yaşıyoruz. Devlet vatandaş için vardır, bunun da en kısa zamanda düzeltilmesi lazım, sonuçta yapılacak şey bir sistem işidir. Bundan 6-7 yıl önce Karadeniz bölgesinde bir ilimizde okul müdür yardımcısı, öğrencilerin tercih formlarının ÖSYM’ye göndermeyi unutmuştu, bu durum daha sonra düzeltilmişti, ben bu durumda istenilirse düzeltilebileceğinin kanısındayım. Öğrencilerin psikolojileri bozulmuş fakat öğrenciler ümitsiz olmamaları lazım, yasal yolları kullanmaları gerekiyor. Öğrenciler sosyal medyayı iyi bir şekilde kullanmaları gerekiyor, Eğitim Sendikalarını ziyaret ederek bu konuyu sürekli gündeme getirirlerse, 147 Milli Eğitim hattını arayarak şikayette bulunarak kendilerini gündemde tutarak günden de tutabilirler.” ifadelirini kullandı.

Milli Eğitim Müdürlü tarafından yapılan yazılı açıklama ise bu konu ile ilgili gerekli çalışmaların yapıldığı ve okul yönetecileri hakkında inceleme başlatıldığı belirtildi. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir