• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
"Özgürlükler elde edilinceye kadar protestolar sürecek"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Aralarında İhvan-ı Müslimin Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’nin de bulunduğu 14 kişiye verilen idam cezası ve bu süreçte Rabiatul Adeviyye ve Nahda katliamlarının yıldönümünü değerlendiren Mısır Meşru Milletvekili Adil Raşid, önemli açıklamalarda bulundu. Raşit, “Mısır’da mahkemenin İhvan-ı Müslimin üyelerine verdiği bu kararlar, mahkemenin vereceği bir karar değildir. Darbecilerin verdiği siyasi bir karardır. Bu kararları vererek, Mısır’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuş olanlara karşı yapılan muhalefet bastırılmak isteniyor.” diye konuştu.

Benim gördüğüm kadarıyla halk askeri cuntaya karşı yaptıkları protestolardan geri adım atmayacaktır diyerek Rabia ve Nahda katliamların yıldönümündeki protestoları değerlendiren Raşid, “Mısır halkı darbecileri yok edip, meşru yönetimi geri getirinceye kadar protestolarını sürdüreceklerdir. Halkı durdurmak için yapılan her baskı, her saldırı ve her engel protestoların daha güçlü ve daha kalabalık yapılmasına neden oluyor. Halk özgürlüklerini elde edinceye kadar protestolar bu şekilde devam edecektir. Hepimiz biliyoruz ki, özgürlük kanla gelir, suyla ve rahatlıkla gelmez.” ifadelerini kullandı.

‘Halkın kendini savunması şiddet değildir’
Raşid konuşmasının devamında, “Darbeciler bu protestoları iç çatışmaya çekmek istiyorlar. Kesinlikle amaçlarına ulaşamayacaklar. Mısır’ın yeni bir Suriye ve Cezayir olmaması için barışçıl protestolar sürecektir. Ayrıca halkın saldırılara karşı kendini savunması saldırı ve şiddet değildir. Savunma da barışçıl bir yoldur.” dedi.
Mısır’da, aralarında İhvan-ı Müslimin Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’nin de bulunduğu, darbe karşıtı 14 kişiye verilen idam cezasına müftünün olumsuz görüş bildirdiği belirtildi. Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Mısır müftüsü, “İstikame Camisi Olayları” olarak bilinen davada yargılanan ve Haziran ayında idam cezasına çarptırılan 14 kişinin istişare amaçla gönderilen dosyasına olumsuz görüş bildirdi. Bunun ardından konuyu yeniden değerlendiren Giza Ceza Mahkemesi, dosyayı ikinci kez müftüye sevk etti.


 

Katliamların yıl dönümünde protestolar sürüyor
Ayrıca askeri darbeye karşı barışçıl protesto yapanlara yönelik, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında yapılan katliamın yıldönümü dolayısıyla Mısırlılar sokaklara döküldü. Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak ve diğer darbe karşıtı gruplar, “Dünyadaki bütün özgürlük yanlılarına Rabiatul Adeviyye Maydanı’na yapılan kanlı müdahalenin birinci yıl dönümünde çeşitli etkinlikler düzenleme” çağırısı yaptı. Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013’te emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlercesi yaralanmıştı.  (Mücahid Temel - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir