• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Rabia Katliamının Üzerinden Bir Yıl Geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE -  Mısır’da binden fazla darbe karşıtının katledildiği ve binlercesinin de yaralandığı Rabia Meydanı katliamı bugün bir yılını doldurdu.

Mısır`da Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak, kanlı müdahalenin birinci yıl dönümünde çeşitli protesto etkinlikleri düzenleyeceğini duyurdu.

İhvan’ın resmi sitesinde yer alan bir açıklamada, Darbeyi Ret Meşruiyete Destek Ulusal İttifak Hareketi “İsteğimiz kısas almaktır” adı altında tüm Mısır halkına sokaklara inin mesajını verdi.

Hatırlanacağı üzere, Mısır’da halkın seçtiği cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 3 Temmuz 2013 tarihinde darbe ile görevinden indirilip tutuklandı. Mısır’da darbeyi kabul etmeyen halk meydanlara indi. Rabia Adeviyye Meydanı’nı yüz binlerce gösterici doldururken ülkenin genelinde darbeye tepkiler büyüdü.

Darbe ile başa gelen asker, darbe karşıtlarına karşı ilk andan itibaren tehdit, öldürme ve tutuklama furyalarını başlattı. Zırhı araçlarla Rabia meydanına giren cunta askeri, bin 200 masum Mısırlıyı katlederken en az 10 bin kişiyi de yaraladı.

Tüm dünyada Rabia katliamına tepkiler devam ediyor
Mısır cuntasını gerçekleştirdiği Rabia Meydanı katliamına tüm dünyadan tepkiler devam ediyor.

Merkezi New York`ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütünü Mısır askerinin geçen yılki gösteriler sırasında bin 150 kişiyi sistematik biçimde öldürmekle suçlamış ve işlenen cinayetlerin insanlık karşıtı suç kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini bildirmişti.

Mısır’da gösteriler devam ediyor
Mısır’da darbe karşıtı göstericiler sokaklarda tepki vermeye devam ediyor. Katılımcılarının çoğunluğunun genç ve öğrenci olduğu gösterilerde darbe karşıtı sloganlar atılıyor. Cunta ve askeri darbe karşıtı gösterilere sert müdahaleleri sonucu ara ara bazı göstericileri katlediyor, yakalayabildiklerini de tutukluyor. Darbe karşıtı oldukları gerekçesiyle tutuklananlar daha sonra cunta mahkemeleri ile en ağır cezalara mahkûm ediliyor.

Öte yandan, Bugün İstanbul, Diyarbakır, Bursa başta olmak üzere Türkiye’nin önemli illerinde Rabia katliamına tepki vermek üzere gösterilerin düzenleneceği öğrenildi. (Fatih Varol / İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir