• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Rusya Kalaşnikof`a veda ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya Savunma Bakanlığı, yarım yüzyıldır tüm dünyada ve Rus ordusunda kullanılan Kalaşnikof otomatik silahı artık satın almayacağını açıkladı. Üretimi Rusya`nın Udmurtya Cumhuriyeti’ne bağlı İjevsk şehrinde yapılan AK-74 halk arasında Kalaşnikof olarak bilinen otomatik silah artık sadece ihracat için üretilecek.

Askeri yetkilerin yaptığı açıklamaya göre, Rusya Savunma Bakanlığı’nda 15-20 yıllık stok bulunuyor. Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov ihtiyaç duyulanın en az 10 katı Kalaşnikof’un bulunduğunu, bu yüzden artık yeni silah almak istemediklerini açıkladı. Kalaşnikof’la yetinmelerinin mümkün olmadığına değinen Makarov, “Biz ordumuzu daha modern silahlarla donatmak istiyoruz” dedi.

Eski Kızıl Ordu askerlerinden Mihail Kalaşnikof ilk olarak 1947’da otomatik silahı üretmişti. Seri üretimine 1949’da başlanan Kalaşnikof, Türkiye dahil 55 ülkenin silahlı kuvvetlerinde kullanılıyor. Silahın tüm dünyada 100 milyonun üzerinde satıldığı tahmin ediliyor.

Rus basını silahın mucidi 91 yaşındaki Kalaşnikof’a sağlık sorunları sebebiyle kötü haber bildirilmiyor. Dünyada en çok kullanılan piyade otomatik tüfeği ünvanına sahip Kalaşnikofların benzeri bulunmuyor.

Kalaşnikof üreticisi şirketin İjevsk’deki fabrikası mali sıkıntılar yüzünden iflasın eşiğinde olduğu basına yansımıştı. Uzmanlar tarafından şimdi İjevsk üretici şirketin Kalaşnikof’dan daha pratik ve daha isabetli, NATO standartlarında yeni silahlar üreteceği bildiriliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir