Sigara yasağı açık alanlara da yayılacak
Sağlık Bakanlığı tarafından tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminin azaltılması amacıyla yürütülen, kapalı mekanlarda 'Dumansız Hava Sahası' çalışmasının kapsamı genişletiliyor. Kapalı mekanların ardından sigara yasağı açık alanlara da yayılacak.
VAN - Nikotin miktarı açısından 50 adet sigaraya denk nargileden sonra sigaraya da ayar geliyor. Bundan sonra artık belirlenen bazı açık alanlarda da sigara içmek yasaklanıyor.
Yeni düzenleme ile özelikle sigaranın yoğun olarak tüketildiği alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro gibi yerlerin bina girişleri ile çocuk parkları, ikram sektöründeki lokanta ve kahvehane gibi yerlerin açık alanlarının belirli bölgeleri dumansız hava sahası kapsamına alınacak.
Yeni düzenlemeye göre üniversitelerin ilgili fakülte ve yüksek okulları ile uzmanlık eğitimi veren eğitim hastaneleri ve sağlık meslek liselerinin müfredatına tütün ve tütünle mücadele konuları eklenecek. Hekim, hemşire, ebe, sağlık memuru ve psikologlara sigara bırakma konusunda eğitimler verilecek.
“Sigara ile mücadele okullarda müfredata konu olacak”
Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, açık alanlarda da sigaranın yasak olduğu bölgeler ilan edileceğini belirterek, “Sigara konusunda da yeni düzenleme geldi. İnşallah artık sigaranın zararları ile ilgili üniversitelerde de eğitim verilecek. Sigara ile mücadele konuları müfredatlarda, fakültelerde, sağlık meslek liselerinde artık müfredata konu olarak sokulacak. Açık alanlarda da sigaranın yasak olduğu bölgeler ilan edilecek. Bazı açık alanlarda artık sigara ile girilemeyecek bölgeler haline gelecek. Tabi bu olumlu ve pozitif karşıladığımız bir şeydir. Biliyorsunuz tütünle alakalı daha önce sağlık bakanlığımız tarafından geliştirilen politikalar ve uygulamalar neticesinde Türkiye’de tütün tüketimi, sigara tüketimi ciddi oranda azaldı. Biz sigara bırakma polikliniklerine başvuran birçok hasta görüyoruz. Bununla beraber bunun daha da artacağını, yani sigara bırakmanın, sigaraya karşı tepkinin daha da artacağını düşünüyoruz. İnşallah öyle olur ve vatandaşlarımız bu illetten kurtulur.” ifadelerini kullandı.
“Sigaranın dumanına maruz kalanlar daha çok zarar görüyor”
Sigaranın sadece kendisi değil dumanının da zararlığı olduğunu söyleyen Dr. Acar, “Sigara, içenden çok içmeyip dumanına maruz kalanlara daha çok zarar veriyor. Çünkü sigaranın dumanında bin, bin 500 adet zehir var. Tespit edilmiş çok ciddi zehirler bulunuyor içerisinde, bu yüzden bunları özellikle uzun süreli bir maruziyette bunun zarar vermemesi mümkün değil. Bir defası bile zarar veriyorken, uzun süreli maruziyette ki bu çocuklar için daha çok önemli, özellikle sigara içen ailelerin çocukları, ya da hamile bulunan bir evde sigara içmek gebelilere ve çocuklarına daha çok zarar veriyor. Bunlar oksijensiz kalmadan dolayı ani ölümden tutun, astım bronşit, nefes darlığı gibi çeşit çeşit rahatsızlıklara sebebiyet verebiliyor. Tabi uzun süreli maruziyet kanserle neticelenebiliyor. Dünyada çok ciddi bir sigaraya bağlı ölüm oranları mevcuttur. Ülkemizde bu git gide azalıyor. Sigara ile ilgili yasadan sonra git gide ülkemizde azalıyor. İnşallah ileride daha da azalır.” diye konuştu.
“Açık alanlardaki bazı yerlerde dumansız hava sahası ilan edilecek”
Sigaranın hiç olmamasını istediklerini belirten Dr. Acar, “Ülkenin tamamını dumansız hava sahası ilan etmek lazım gerektiğini düşünüyorum. İnşallah zamanla bu da olacaktır. Örneğin bir park alanında çocukların özellikle bulunduğu çocuk parkı ve etrafı bu bölgeler dumansız hava sahası ilan edilecek ve içeride sigara içmek yasaklanacak. Diğer ufak bir alanda sigara içilebilir alan olarak belirlenecek ve orada sigara içmek isteyenler gidip o bölgede içebilecek. Yani açık alanlardaki bazı yerlerde dumansız hava sahası ilan edilecek. Örneğin alışveriş merkezlerinin önlerinde, parklarda, meydanlarda sigara içmek yasak olacak. Örneğin meydanın bir kısmı dumansız hava sahası ilan edilerek orada sigara içmek yasaklanacak. Bunun da denetimi ilgili birimlere verilecek.” şeklinde konuştu.
“Eğitimlerle ciddi bir farkındalık oluşturulacak”
Hastanelerde, üniversitelerde ve birinci basamak sağlık kuruluşlarında sigara bırakma hizmetinin verileceğini söyleyen Dr. Acar, “Her yerde bu eğitimler düzenli olarak verilecek. Sigaranın zararları konusunda, sigara ile mücadele konusunda eğitimler sürekli hem kurum içi personellerine hem de vatandaşlara verilecek. Hem de üniversitelerde tıp eğitimi gören hekimlere, sağlık meslek liselerindeki öğrencilere, üniversiteye başvurmuş hastalara bu konuda eğitimler verilecek. Verilecek eğitimlerle ciddi bir farkındalık oluşturulacak. Bunun etkisini de daha sonra göreceğiz. Tütünle mücadele kanunundan önce sigara kullanımı çok ciddiydi. Tütünle mücadele kanunundan sonra sigaraya bırakma başvuruları arttı hemde bırakan sayısı arttı. Bu kanun daha da genişletilirse ki şuanda o yapılıyor. Sigara bırakma oranı daha da yükselecek. Bununla mücadele eden diğer ülkelerle kıyasladığımızda bakıyoruz ki gerçekten bu tarz alınan kararlar insanlarda sigaraya karşı bir rahatsızlığı arttırıyor. Dolayısıyla insanlar sigaradan uzaklaşmaya başlıyor. Bu da güzel bir şey, buna tepkiler artmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. (Hacı Yılmaz - İLKHA)