• DOLAR 34.249
  • EURO 37.592
  • ALTIN 2877.95
  • ...
HDP'den Erdoğan için suç duyurusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün özel bir TV kanalında söylediği, “Kılıçdaroğlu sen alevisin ben sünni. Bunu söyle. Demirtaş sen de Zazasın. Bunu söylemekten korkma.” sözlerinin "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" kapsamına girdiğini savunan HDP, Başbakan hakkında İstanbul Cumhuriyet  Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Cumhuriyet  Başsavcılığı'na sunulan 07.08.2014 tarihli şikâyet dilekçesinde Başbakan Erdoğan’ın  05.08.2014 tarihinde, ulusal yayın yapan Star TV ve NTV kanallarının ortak yayını olan "Adaylar Konuşuyor" programında, TCK 216. Maddesi kapsamında giren, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama’ suçu işlediği belirtilerek, başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması talep edildi.

Dilekçenin açıklama bölümünde; “İlgili televizyon programında Recep Tayyip Erdoğan'a 02.08.2014 tarihinde Cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerçekleşen İzmir mitinginde Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında sarfetmiş olduğu “Kılıçdaroğlu sen alevisin ben sünni. Bunu söyle. Demirtaş sen de Zazasın. Bunu söylemekten korkma.” sözleri hatırlatılmış, sorulan soru üzerine Recep Tayyip Erdoğan "Benim için neler söylediler. Çıktı bir tanesi Gürcü'dür diyen oldu, çıktı bir tanesi afedersin çok daha çirkin şeylerle Ermeni diyen oldu" ifadelerini kullanmış ve toplumun geniş kesimlerince izlenen televizyon kanallarında açıkça toplumsal barışı zedeleyici ve kutuplaşma yaratıcı söylemlerde bulunmuştur.” ifadelerine yer verildi.

Başbakan'ın söylemlerinin, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" başlığıyla düzenlenen 216. maddesi toplumda bu şekilde kutuplaşma yaratıcı ve nefret suçu niteliğindeki söylemler olarak değerlendirilmesi ve TCK 216/1 maddesine göre "Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı bakımından farklı özelliklere sahip bir kısmını diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse" kapsamına girdiği belirtilen açıklamada; yasa gereği başbakana, eylemlerine uyan fiillerden dolayı cezalandırılması için hakkında kamu davası açılmasını talep ederiz.” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca Başbakan’ın programda, Ermeniliği "çirkince bir şey" olarak tanımlamasının ise Ermeni toplumunun onur, şeref ve saygınlığını zedeleyici ve bir topluluk olarak Ermenileri rencide edici nitelikte olduğu savunularak söz konusu konuşmanın bu yönüyle de suç teşkil ettiği ileri sürüldü. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir