• DOLAR 34.082
  • EURO 38.08
  • ALTIN 2834.07
  • ...
Irak'taki çatışmalar hayvancılığı olumsuz etkiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AĞRI - Irak’ta son birkaç ay içerisinde meydana gelen çatışmalardan dolayı oluşan belirsizlik Ağrı Hayvan Borsasının olumsuz etkiledi. Ağrılıların büyük bir oranda alışveriş yaptığı Irak pazarı, sınır kapısının kapatılması ile sıkıntılı günler geçiriyor. Hayvancılıkla uğraşan Ağrılılar, devletin önlem alıp alternatif oluşturmadığı taktirde durumun daha da kötü olacağını ifade ettiler.

Irak’taki çatışmaların kendilerini çok olumsuz olarak etkilediğini ifade eden Cesim Yetişir, sınır kapısının bir an önce açılması gerektiğini belirtti. Yetişir, "Irak’taki çatışmaların Ağrı’da hayvan ticareti yapanlara etkisi büyüktür. Sınır kapısının açık kalması daha iyi olurdu. Ortadoğu’daki çatışmalar başlamadan önce ticaret iyi bir noktadaydı. Şimdi o durumdan bahsetmek söz konusu değil." dedi.

Hayvan ihracatı yaptıklarında, hayvanları toplu halde sattıklarını ve anında ücretini aldıklarını kaydeden Halis Kapan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şuanda hayvancılık ucuzlamış. Hayvanlarımızı çok ucuza satmak zorunda kalıyoruz. Büyük bir ticaret yapılan Irak Sınır Kapısının kapatılması Ağrılılara büyük bir sorun oldu. Şuanda hayvan fiyatlarında büyük bir belirsizlik var. Ama Irak’a yapılan ihracatta hayvanlar toplu halde satarak, ücretleri peşin olarak alınıyordu. Şimdiki durumdan halk olumsuz etkilendi."

Hayvancılık yapan Vahap Başboğa, Ağrı Hayvan Borsasının, belirsizliklerden dolayı durgun olduğunu söyledi. Başboğa, "Ağrı’daki hayvan piyasası, Irak’taki çatışmalardan dolayı çok durgun. Tam manası ile büyük bir belirsizlik hakim. Halk ne yapacağı hususunda kararsız. Eskiden büyük bir oranda alım satım var iken şuanda sıkıntı söz konusu. Irak üzerinden Orta Doğu Bölgesinde bulunan bazı ülkelere de sevkiyat yapılmasına rağmen şuanda bu gerçekleştirilemiyor. Devletin bu durumda hemen çeşitli tedbirler alması gerekiyor. Yoksa sıkıntı büyür." şeklinde konuştu.


 

Hayvancılık yapan Celal Akbulut ise Kurban Bayramı’nın yaklaşmasından dolayı durumun biraz daha iyileştiğini yalnız Irak’taki belirsizliğin kendilerini sıkıntıya düşürmeye başladığını söyledi.


 

Iğdır’ın Tuzluca ilçesinden hayvan almak için gelen Yusuf Çekim, piyasanın çok durgun olması ve hayvanların fiyatlarının ucuzlamasından dolayı değerli olmadığını ifade etti. Çekim, "Bizim geçim kaynağımız olan hayvancılık şuanda sıkıntılı bir durumdadır. Yetkililerin bu durumumuza görüp önlem almaları gerekiyor." sözlerine kaydetti.


 

Süleyman Demir adlı vatandaş ise, "Hayvanların taban fiyatları yüksek olmasından dolayı alım ve satımda sıkıntı olduğunu düşünüyorum. İthal et söylentisi halk arasında dolaşıyor. Eğer et ithal edilirse sıkıntı üzerine sıkıntı olur. Ayrıca yaklaşan Kurban Bayramı’ndan dolayı, hayvanları götüreceğimiz illerde kısıtlama olmaması gerekiyor. İstanbul iline gittiğimiz zaman sınırlama getiriliyor ve Avrupa Yakasına geçişe izin vermiyorlar. Bundan dolayı sıkıntılarda meydana geliyor. Ayrıca Irak’taki durumunda Ağrılılar üzerinde ciddi bir etkisi var. Ağrı’daki hayvanların yüzde 80-85 civarı Irak’a gönderiliyordu. Oradaki savaştan dolayı burada da duraklama oldu. Devlet bir tedbir almazsa ileride ciddi sıkıntılar oluşur." dedi.   (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir