• DOLAR 32.574
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2457.695
  • ...
Yurt Dışında Oy Verme İşlemi Bugün Sona Eriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçim takvimine göre, yurt dışındaki vatandaşlar randevu aldıkları günde, randevu almayanlar sistemin belirlediği günde oy kullanıyor.

YSK`nın belirlediği takvim uyarınca, yurt dışındaki vatandaşlar için oy kullandırma süresi bugün sona eriyor.

Yurt dışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 10 Ağustos`a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

Propaganda konuşmaları

Öte yandan, Cumhurbaşkanı adaylarının TRT`de yayınlanacak propaganda konuşmaları bugün yapılacak. Çekilen kura sonucu belirlenen konuşmalarda ilk sıra Ekmeleddin İhsanoğlu`nun, ikinci sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, üçüncü sıra Selahattin Demirtaş`ın olacak.

9 Ağustos`ta ise ilk sırada Demirtaş, ikinci sırada İhsanoğlu, son olarak Başbakan Erdoğan`ın konuşmaları yayınlanacak.

TRT`de bugün yapılacak propaganda konuşmaları 19.31-20.18, 9 Ağustos`taki konuşmalar ise 17.13-18.00 saatleri arasında yapılacak.

Yurt dışında oy kullanma

Yurt dışında, 2 milyon 783 bin 660 seçmen için 54 ülke 103 temsilciliğe sandık kuruldu.

Oy kullanma işlemi tamamlandıktan sonra oylar konsolosluklarda oluşturulan özel güvenlikli odada muhafaza edilecek. Özel güvenlikli odalardan sorumlu kişiler için ayrı kilit ve ayrı anahtar bulunacak. Güvenlikli odanın anahtarlarının üçü siyasi parti temsilcilerinde ve diğer kurul üyelerinde olacak.

Yurt dışındaki sandık kurulları, kaç kişinin oy kullandığını eşitleyerek, oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürleyecek ve saklama kuruluna teslim edecek. Saklama Kurulu, bu oyları konsolosluklardaki güvenli odada saklayacak.

Oylar belirli bölgelerde toplanacak, uçaklarla Türkiye`ye transfer edilecek. Avrupa`dan gelen uçaklar Ankara`ya, diğer uçaklar ise İstanbul`a inecek. Oylar burada kurulan gümrük seçim kuruluna teslim edilecek ve güvenli şekilde Ankara`ya getirilecek.

Yurt dışında kullandırılan oylar, 10 Ağustos`ta Türkiye`ye ulaşacak ve Türkiye`de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurt içindeki oylarla açılıp sayılacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir