• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Adana'da çöpler artık yer altında toplanacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Adana’nın Merkez Seyhan ilçesinde belediye, “İlçemiz En Temiz Hep Temiz”  kampanyası kapsamında, çöp konteynerlerini yer altına almaya başladı. Konteynerler, ilk etapta pilot mahallerde, 50 farklı noktaya yerleştirilecek.


 

İlk etapta merkezdeki tüm mahalleler
Öncelikli olarak merkezdeki tüm mahallerin çöplerinin yeraltı konteynerlerinde toplanacağını belirten Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilk etapta 50 farklı noktada tespiti yaptıklarını söylerken uygulamanın zaman ile tüm ilçeye yayılacağını söyledi. Karalar, "Belediyemiz çöp konteynerlerini yeraltına alarak şehir estetiği, sinek sorunu, çevre ve halk sağlığı açısından önemli bir çalışmaya imza atıyor. Daha önce yer tespit çalışmaları yapılmıştı. Merkezdeki tüm mahallelerin çöp konteynerlerini yer altına alacağız. Zamanla bu uygulama tüm ilçede mevcut olacak. İlk olarak 50'ye yakın yer tespiti ettik. Bu sistem; hem hijyenik, hem de koku ve sinek üretme açısında önemli. Vatandaş, 'şu saatte çöp kamyonu gelecek aman gideyim çöpümü boşaltayım' diye koşturmayacak. İstediği zaman gidecek çöpünü boşaltacak. Araçlarımız gelecek burayı boşaltacak ardından yıkayıp ilaçlayacak" ifadelerini kullandı.


 

Yer altı çöp konteynırlarının Adana'da ilk defa uygulanacağını belirten Karalar, "Adana'da ilk olan bu uygulama yani çöp konteynırları yer altına alma işlemi Türkiye'de enderde olsa birkaç belediye tarafından uygulanıyor." dedi.


 

Yeraltı konteynırları ve bu konteynırları boşaltan özel vinçler sayesinde çöp ile ilgili büyük bir mali yükten de kurtulmak hedefleniyor. Çöpleri almak amacıyla günlük toplama işlemi yapan çöp araçlarının, bu sistemle daha asgariye indirileceği, böylelikle hem yakıttan, hem araçtan, hem personelden büyük tasarruf elde edileceği belirtildi.


 

Ayrıca yeraltı çöp konteynırı uygulamasında çöp tonajı normal konteynerlere göre 10 kat daha fazla olacak. (Yunus Emre - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir