Hormonlu Domatese Helal Değil Açıklaması!
Her mutfağın vazgeçilmez sebzesi domatesi yemek haram mı?
Helâl Denetim ve Sertifika Merkezi, şimdi de sebzeleri mercek altına aldı. Merkez, hormonlu domates ve salatalıkların sağlıklı olmadığı için helâl olmadığını açıkladı. Gıda maddelerinin üretiminde İslami esaslara uygunluk konusunda çalışma yapan Helâl Denetim ve Sertifika Merkezi, bazı et ürünleri, unlu mamuller ve meşrubatların ardından hormonlu sebzelerin de helâl olup olmadığını mercek altına aldı. Sertifika Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Alıç, hormonlu domates ve salatalığı vücuda verdiği hasardan dolayı helâl saymadıklarını söyledi. Tüketicide özellikle et konusunda duyarlılık oluştuğunu ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayan Alıç, “Aynı duyarlılık sebze, yumurta, pirinç ve bulgurda da gösterilmeli” dedi. Hormon verilerek sebzelerin büyütüldüğünü vurgulayan Alıç, şunları söyledi:
‘SAKINCALI VE HARAM’
“İnsan sağlığı hiçe sayılıyor.Hormonlu ürünler vücudu olumsuz etkiliyor. Domatesin içine hormon kattınız tamam haram değil, ama insanlara zarar veriyor. Biz tabii olarak buna helâl sertifikası vermiyoruz. Gıda maddeleri ki, bu et olur, yumurta olur, bakliyat olur, sebze olur; insana, gelecek nesillere zarar veriyorsa sakıncalıdır, haramdır.
"Sağlığa zararlıysa helâl değil"
Helâl Denetim ve Sertifika Merkezi, et ürünleri, unlu mamuller, sebze ve meyvelerle ilgili karar verirken, hormonlu olup olmadığına, insan sağlığına olumsuz etki yapıp yapmayacağına bakıyor.
Sakızın içinde 30’dan fazla katkı maddesi olduğunu ileri süren Selahattin Alıç, “Çocuklarımız sakız çiğneyerek uyuşturucu maddeye alışıyor. Meyve sularının yerini gazlı içecekler aldı. Bunlar alkol içinde çözülüyor. Çocuklar kokulu kalem ve silgilerdende uzak durmalı” dedi.
İLAHİYATÇILAR NE DEDİ?
`Hormonlu diye haram diyemeyiz`
İlahiyatçılar, hormonlu gıdaların haram olup olmadığını değerlendirdi. Bu konuda herhangi bir ayet bulunmadığını ifade eden İlahiyatçılar, "Helâl gıda sertifikası vermek ya da vermemek din açısından onun helâl veya haram olduğunu göstermez" dedi.
`CAİZ DEĞİL` DENİLEBİLİR
Prof. Dr. Saim Yeprem (Din İşleri Yüksek Kurulu eski Üyesi): Hormonlu gıdalarla ilgili ayet olmadığına göre genel kurallara göre hareket edilmeli. Zararlı olduğu için caiz değildir denilebilir. Haram demek için ayet olması istenir.
Prof. Dr. Faruk Beşer (Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı): Aşırıya kaçmış bir yorum. Helâl gıda sertifikası verilmemesi onun haram olduğu anlamına gelmez. Hormonlu olması haram yapmaz. Sadece İslami açıdan bir çekince olduğunu gösterir. Gıdaların tabiatıyla oynanmasına İslam izin vermiyor. Ama bu onları haram kılmaz.
Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu (Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı): Haram demek zor. Sahih bir hüküm olması lazım. Helâl dahi olsa bir şeyin aşırısı vücuda zarar verir. Bana sorarsanız sigara da haramdır. Ama bununla ilgili bir ayet yok. O nedenle bunu söylerken rahat değilim.
Haber8