Anavarza UNESCO Dünya mirası listesine girdi
Adana'nın Kozan ilçesi sınırları içerisindeki Dilekkaya Köyü yakınlarında bulunan Anavarza, Kazıların başlamasıyla, UNESCO Dünya Miras Listesine girdi.
ADANA-Adana’nın Kozan ilçesi sınırları içerisindeki Dilekkaya Köyü yakınlarında bulunan Anavarza, Türkiye’nin en önemli antik kenti olma özelliğine sahip. Çok geniş bir alanda bulunan Anavarza’yı gün yüzüne çıkarmak ve restorasyonunu gerçekleştirmek için Çukurova Üniversiteli bilim insanları çalışmalarına devam ediyor. Kazıların başlamasıyla sadece Türkiye’de değil dünyada da ses getiren Anavarza, UNESCO Dünya Miras Listesine de girdi.
Çok geniş bir alanda bulunan Anavarza, Türkiye’nin en önemli antik kenti olma özelliğine sahip.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen’in Bilimsel Danışmanlığında 29.07.2013 tarihinde başlayan çalışmalarda önemli bulgu ve verilere rastlandı. Çalışmalarda “Ala Kapı” olarak bilinen “Zafer Takı” çevresinde yer alan mimariye ait blokların temizlenmesi ve Zafer Takı’nın kuzeyinde yer alan ve kent merkezine doğru kuzey-güney doğrultuda uzanan sütunlu ana caddenin temizlik çalışması yapılarak yolun açığa çıkarılması sağlandı.
“Anavarza edebiyat ve tıp bilimine katkı sağlayacak.”
Kazılarla ilgili bilgi veren ÇÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Fatih Gülşen, arkeolojik kazı çalışmalarının başlamasıyla birlikte Anavarza’nın dini inanç turizmine kazandırılmasının yanı sıra, edebiyat ve tıp bilimine de katkılarının olacağını söyledi.
Anavarza’da yapılan çalışmalar ve bulunan kalıntılarla ilgili de bilgi veren Fatih Gülşen şunları aktardı; “Roma surlarının güneyde kayalıklarla birleştiği köşenin biraz güneyinde meyilli bir arazide Roma Dönemi Tiyatrosu yer almaktadır. Arap sur duvarlarının güney kısmında kaya yamacına yaslandırılmış tiyatronun, bugün sadece taş planı korunmuş. Tiyatronun alt kısmı yamaca oturmakta, üst kısmı ise tonozlar üzerinde yükselmektedir. Büyük ölçüde tahrip olmuş, oturma basamakları Arap surlarının temelinde kullanılmıştır.”
“Görüntüleme insansız hava aracılığıyla yapılıyor.”
İleri teknoloji kullanılarak görüntüleme ve çalışmaların yapıldığını da aktaran Gülşen, insansız hava araçları (İHA) aracılığı ile de görüntüleme çalışmaları yaptıklarını anlattı. Gülşen, “İHA’lar yardımıyla Zafer Takı’na ait ortofoto üzerinden çizilen taş planı, renksiz iki boyutlu detaylı alan taramasından elde edilen nokta bulutu örnekleri, renklendirilmiş ve birleştirilmiş 3 boyutlu nokta bulutu verileri ile lazer scaner taramaları neticesinde Alakapı ve blokların belgelenmesi tamamlandı. Çekirdek yapının röleve ve rekonstrüksiyon çizimleri tamamlanarak statik, harç ve malzeme analizleri ile restorasyon hazırlıkları da tamamlanmaya çalışılıyor.” dedi.
Anavarza birçok farklı kültür ve uygarlığa ev sahipliği yapıyor
Hellenistik, Roma, Bizans, Orta Çağ, Arap, Ermeni ve Osmanlı gibi Anadolu’nun önemli uygarlıklarının kültür izlerini taşıyan Anavarza’nın birçok farklı kültür ve uygarlığa ev sahipliği yaptığına vurgu yapan Gülşen, Anavarza’nın “UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici” listesine girmeye hak kazandığını söyledi. (Yunus Emre-İLKHA)