Göçebelerin elektrik sevinci
Bingöl'ün Karlıova ilçesinin yaylalarında yaşayan göçebeler, gaz lambaları yerine güneş enerjisi ile elektrik üreten panelleri kullanarak hem ışıktan faydalanıyor, hem de telefon ve radyolarını şarj ediyorlar.
BİNGÖL- Karlıova ilçesini yaylalarında yaşayan ve hayvancılık işi ile uğraşan göçer ve beritanlılar, konaklama dönemlerinde akşamları kullandıkları gaz lambaları ve mum yerine; güneş enerjisi ile topladıkları enerjiyi elektriğe dönüştüren elektrik panelleri kullanmanın sevincini yaşadıklarını belirtti.
Hayat koşulların çok zor olduğu bütün günleri gece geç saatlerine kadar çalışmakla geçen göçebelerin hayatlarında birçok değişiklik olduğu ve teknolojiden faydalanmaya başladılar.
Yaz mevsiminin gelmesiyle Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi illerden evlerini at ve eşekler sırtında yürüyerek bahar ayında yağan yağmurda ıslanıp bir çok sıkıntı çeken ve Karlıova ilçesine gelen göçebeler, artık at ve eşek yerine satın aldıkları kamyonetlere evlerini yükleyerek hayvanlarının peşinden rahat bir şekilde gelen hayvan sahipleri, bir çağ daha atladı. Akşamları gaz lambaları ve mum ışığı yerine ise güneş panelleri kullanarak yaylada elektrikten faydalanarak ışık ve telefon ya da radyolarını şarj ediyorlar.
Göçebelerden Şakir Akalın, eskinden gaz lambası ve mum yaktıklarını belirterek, “Şimdi ise bizim için devir değişti ve artık güneş enerjisi panelleri çıktığı için evde kullandığımız elektriği yaylada dağın başında da kullanabiliyoruz. Bu panel sayesinde tüm ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Mesela ışığından faydalanıyoruz, telefonlarımızı ve teyplerimizi şarj ederek birçok sıkıntıdan kurtuluyoruz.” dedi.
Göçebelerden Adem Akalın, kendilerinin çok sıkıntı çektiğini ama gelişen teknolojiden artık kendilerinin de faydalandığı sevincini ifade ederek, “Daha önceleri yaylaya geldiğimizde evlerimizi at ve eşek sırtında günlerce yolda gelerek getiriyorduk ama şimdi ise kamyonetleri kullanıyoruz, eskiden karanlık çöktü mü bizim için hayat bitmiştir demekti. Ama şimdi ise bu paneli gündüzleri güneşin önüne vererek topladığı enerjiyle akşamları ampullerimizi yakıp içerisi aydınlık oluyor, telefonlarımızı ilçe merkezine götürüp şarj etmiyoruz, bu panele takıp şarj da edebiliyoruz” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)