Beddiüzzaman`ın Hayali Urfa`da Gerçekleşecek
Beddiüzzaman`ın hayali olan Medresetüzzehra Üniversitesini Şanlıurfa`da kurmayı düşünen Üstadın talebelerinden Abdulkadir Badıllı, bu üniversitede hem dini hem de fenni ilimlerin okutulacağını söyledi.
ŞANLIURFA - Beddiüzzaman’ın kurmayı düşündüğü ama çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleştiremediği Medresetüzzehra Üniversitesi Şanlıurfa’da kurulacak. Üstadın talebelerinden Abdulkadir Badıllı, bir yıl önce Başbakanın yapılması için talimat vermesine rağmen bir türlü hayata geçirilemeyen üniversite için bir daha Başbakanla görüştü. Görüşmede kendisine bir dosya verilen Başbakan, Vali ve Belediye Başkanına üniversitenin yapılması talimatını verdi.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Şanlıurfa’ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Bediüzzaman’ın talebelerinden Abdulkadir Badıllı, Medresetüzzehra projesini İlke Haber Ajansı muhabirine anlattı.
"Başbakan bir yıl önce talimat verdi ama hiçbir adım atılmadı"
Cumhurbaşkanı seçimleri için Şanlıurfa’ya gelen Başbakan Erdoğan ile ayaküstü görüşen Badıllı, Medresetüzzehra Üniversitesinin kurulması için Başbakan Erdoğan ile görüştüklerini bu üniversitenin kurulması için Başbakanın bir yıl önce gerekli talimatları verdiği halde üniversite ile ilgili herhangi bir adımın atılmadığını söyledi.
“Medresetüzzehra Vakfını kurduk bekliyoruz”
Üniversitenin kurulması için ilk olarak Medresetüzzehra Vakfını kurduklarını anlatan Badıllı, “Biz önce Medresetüzzehra Vakfını kurduk ve arsa temini için uğraştık. Bu konuyla ilgili Başbakanla görüşmemiz oldu. Başbakan geçen sene talimat vermesine rağmen bakan Faruk Çelik bu işi yapamadı öylece durdu.” dedi.
“Urfa’ya gelen Başbakanla yapılan görüşme olumlu geçti”
Yaşanan sıkıntıları anlatmak için seçim çalışmaları için Urfa’ya gelen Başbakanla görüşme kararı aldığını belirten Badıllı, “Başbakanla fazla uzun görüşemedik sadece beş dakika ayaküstü görüştük. Başbakana üniversite ile ilgili bilgilerin bulunduğu bir dosya verdim. Ve dedim ki, ‘Sizin malumatınız var. Biz Medresetüzzehra Üniversitesi kuracağız ama şimdiye kadar bir şey elde edemedik bir arsa temin edemedik.’ Başbakan dosyayı okuduktan sonra Valiye ve Belediye Başkanına talimat vermiş. Vakfımız muafiyet almadığı için arsayı almamız zor olacak. O yüzden başka bir vakıf üzerinden bu arsayı alarak sonra vakfımıza devrettireceğiz. İnşaallah sonra da temelini atacağız.” dedi.
“Bu üniversite Üstad’ın hayali idi”
Bediüzzaman’ın Medresetüzzehra için çok çabaladığını ifade eden Badıllı, “Sultan Reşat Medresetüzzehra’nın kurulması için kesesinden 19 bin, Evkaf Bakanlığından 6 bin altın vererek temel atıldı. Ama Birinci Dünya Savaşı meydana geldiği için yapılamadı. Üstad bu savaşta esir düşüyor. Esaretten dönen Üstad, 1921’in Kasım ayında Ankara’ya geldi. Bu fikrini tekrar meclisteki milletvekillerine duyurdu ve teklifi kabul edildi. Ve meclis bütçesinden 150 bin banknot çıktı ve bu kanunlaştı. Fakat Üstad o günkü Cumhurbaşkanı (M.Kemal Atatürk) ile bazı konularda anlaşamadığı için aralarında münakaşa oldu. Üstad da her şeyi bırakıp gitti.” ifadelerini kullandı.
“Burada hem fenni hem de dini ilimler öğretilecek”
Medresenin amacının hem fenni hem de dini ilimleri öğretmek olduğunu belirten Badıllı, “Medresede dini ilim ile fenni ilimlerin birlikte okutulması lazım. Mesela tıp okutulurken din ile beraber okutulmalı tabiat adına değil de din adına. Bunlar din ile barışık olmalıdır. Dinin fabrikasından, tezgâhından çıkmış dersler olmalı. Bir talebe burayı bitirdiği zaman hem dini ilimleri bilecek hem de fenni ilimleri bilecek. Yani buradaki eğitim kuşun iki kanadı gibi olacak. Sadece tek taraflı eğitim olmayacak yani iki yönlü olmayacak. Biz de eğer muvaffak olursak böyle bir üniversite kurmayı düşünüyoruz.” dedi.
“Kuracağımız üniversite YÖK’e bağlı olmasın”
Yeni kuracakları üniversitenin bağımsız olması için Bakanlar Kurulunun özel bir kanun çıkarması gerektiğini dile getiren Badıllı, yapacakları üniversitenin YÖK’e bağlı olmadan kendine has olmasını istediklerini söyledi. (Osman Gülebak/Mehmet Demir/Mustafa Bikeç-İLKHA)