• DOLAR 35.393
  • EURO 36.496
  • ALTIN 3041.84
  • ...
Camiler de Cem Olmalıyız (Birleşmeliyiz)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cami; “Toplayan, bir araya getiren” manasına gelen ve “cem’an” mastarından türeyen bir kavramdır. Dini anlamda; belirli bir amaçla insanları bünyesinde toplayan mekana cami denir.
Cami tarihtir , medeniyettir , ibadet yeridir.Cami, eşitliğin en güzel yaşandığı yerdir. Camiler ibadetin sembolüdür. Cami birlikteliktir. Cami sohbet ve muhabbetin en güzelinin yapıldığı yerdir. Cami ilim ve irfan yeridir, Cami sevgi ve muhabbet yuvalarıdır. Cami tevekkül etmek için en güzel yerlerdir. Cami arınma yerleridir. Cami Rabbe sığınmak yerleridir. Cami Allah`tan gafil ve yoksun Olmama yerleridir.
 

Camileri ele almamızın nedeni yaz Kur an Kur su`nun başlamasına sayılı günler kala,camilerin önemini tefekkür etmek ve asıl fonksiyonlarına kavuşturmaya çalışmaktır.Bu konuda bütün ailelerin çocuklarını camilere göndermeli,babalar imkanlar dahilinde çocukları ile birlikte cemaatle namazlarını kılmalı,imamlar ile iletişim halinde olmalı ve sürekli çocuğunun durumunu takip etmeli,sadece tatillerde değil çocukların ve gençlerin camilerle irtibatlarını sürekli hale getirmeli.
Sadece yaz kursları yeterli midir? Camiler bizlerde neler beklemektedir? Camilerimiz ile aramız nasıl olmalı? İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan camilerimizi,nasıl asıl fonksiyonlarına kavuşturmalıyız ki ümmet ve kardeşliğimizin merkezi haline getirelim?
 

Bu gün camilerimiz peygamber (s.a.v) dönemindeki misyonlarından çok uzaktadır.Bunun bir çok nedeni vardır. Müslümanların İslam dininden uzaklaşması ve İslam düşmanlarının çalışmaları ilk akla gelen nedenlerdendir.
Camilerden uzaklaşan Müslümanlar, birbirlerindendin uzaklaşmışlardır. Müslümanlar camilere ne kadar uzak olurlarsa,kardeşliğe,birlik ve beraberliğe,vahdet ve dayanışmaya da o kadar uzak olurlar.
Zaten caminin kelime anlamı da cem eden yani bir araya toplayan, bir araya getirendir.
Camilerin önemini anlayan Müslümanlar İslam`ın önemini de anlamışlardır.
Çocukluk ve gençlik dönemlerimizin en güzel günlerimiz camilerde geçmişti.Bir dönem bulunduğumuz mahalle camisi,mahallenin bütün genç ve çocuklarının buluşma noktasıydı.Herkes günlük en az 3 veya 4 vakit namazlarını camilerde kılar,namazlardan sonra oturup biraz Kur an okur ,mealini okuyarak tefekkür ederdi.Camilerin bahçeleri her zaman gençlerle dolu ve gençlerin çoğu da düzenli İslami kitaplar okur.Peygamberimizin hayatı her akşam camilerde güzel bir örnek olarak sunulurdu.Çevremizdeki gençlerin çoğu kötü alışkanlıklarını terk etmiş,İslam ahlakı ile ahlaklanma sayesinde pırıl pırıl gençler olmuşlardı.

 

Bu durum 28 Şubat döneminin zalimlerinin dikkatini çekmişti.Bu gençleri camilerden uzaklaştırmak için işkenlere,baskınlar,zulümler yapıldı.Camilerin kapıları kocaman köcler vuruldu.Polisler günde birkaç defa camilerin önünü kontrollerden geçirerek ,gördükleri gençleri yakalayıp falakalardan geçirdi.Camilere gelen gençlerin aileleri tek tek ziyaret edilerek korkutuldu ve uyarıldı.Bunca zulme uğrayan gençlerin kimseye bir zararı olmadığı gibi,camileri peygamber dönemi fonksiyonlarına kavuşturmuşlardı.

Bu gün gençlerimizin buluşma noktası internet cafeler ve pleşteyşin salonları oldu.Bir çok genç,Cuma namazı için bile camilere uğramaz oldu.

Farklı ortamlarda,derneklerde,okuma salonlarında,sohbet evlerinde İslami çalışmalar yapan camialar çoktur.Ama hiçbir çalışma,sohbet,davet camilerde yapılan davet ve tebliğin yerini tutmadı,tutmaz.

Bu günlerde mezhep savaşları konuşuluyor.Aynı dine mehsup Müslümanların sadece mezhepleri farklı olmasından dolayı birbirlerinin kanını akıtmaları oldukça düşündürücüdür.Hem vuran hem de vurulanın Allah ü Ekber yani Allah büyüklerin en büyüğüdür demesi;Allah adına Allah diyenleri katletmesi cem olamamanın en açık ve net kanıtıdır.

 

Bütün dünya Müslümanları yediden camilere dönmelidir. Camilerimizi buluşma,kaynaşma,fikir alışverişinde bulunma,dayanışma,Müslümanların mezhep ve meşrebi ne olursa olsun biribirleriyle kucaklaşma yerleri haline getirmeliyiz. Camiler bütün mezhep,meşrep ,cemaat ve grupların ortak buluşma paydalarıdır.Bütün cemaatler bu ortak paydadan istifade etmeli,Camileri vahdet,kardeşlik,birlik ve beraberliğimiz için değerlendirmelidir.Camilerde farklı mezhep,meşrep ve cemaatlerden olan Müslümanlar bir araya gelerek karşılıklı konuşmalı,fikir alışverişinde bulunmalıdırlar.Aynı saflarda namaza duranların arasına ufak tefek fikri ayrılıklar girmemelidir.

 

Camilerimizde Müminlerin kalblerine İslam inancını yerleştirmeli,İnananları Kur an ve sünnet etrafında toplamalı,Müslümanlar arasında karşılıklı yardımlaşma,dayanışma ve insani duyguları yaymalı, geliştirmeli, ahlaki güzellikleri muhafaza etme ve meleke haline getirme programları yapılmalı, ibadetlerin en güzel ve huzurlu yapılmasına ortam sağlamalı ve kolaylaştırmalı,Müslümanların kültürünün artmasına katkı sağlamalı, Sosyal bütünleşmeyi sağlayacak etkinlikler yapılmalı,eğitsel faaliyetler sene on iki ay devam etmeli, Müslümanlara dini bilgiler verilmedir.Cami bahçelerine çocuk oyun parkları yapılmalı.Genç ve donanımlı imamlar üzerinden gençlerle irtibatlar kurulmalı.Gençliğin sanal alemden gerçek aleme dönmesini saplamalı. Vel Akibetü Lil Müttakiyn.
 

Hüseyin Özgür / Elazığ (Kovancılar) - Yaş: 28
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir