• DOLAR 34.291
  • EURO 37.527
  • ALTIN 2924.647
  • ...
Eski Van evleri birbir yok oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Müdürlüğünün hiç bir ilgi göstermediği ve koruma altına almadığı eski Van Evleri adeta yok olmaya terk edildi. Tarihi, kültürel miras olan eski Van evleri tek tek yol oluyor.

Van'ın çeşitli mahallelerinde bulunun eski toprak evler, koruma altına alınmadığı için teker teker yıkılarak yerine çok katlı betonarme binalar dikilmeye devam ediyor.

Van'ın geleneksel mimarisinin günümüze taşıyan önemli unsurlardan biri olan tarihi evler, tabii etkenler, ilgisizlik ve onarım yetersizliğinden dolayı yok olmaya yüz tutuyor.

Temel malzemesi kerpiç ve saman olan ve en önemli özelliği ise yazın serin, kışın sıcak olan evlerin çoğu yapılaşmanın kurbanı oluyor. Yıllarca bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelen eski Van evleri yıkılarak yerine çok katlı binalar dikiliyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin geleneksel ev mimarisinden uzak, kerpiç ve ahşap ağırlıklı inşa edilen tarihi Van evleri, yılların verdiği yorgunluk ve yaşanan depremlerden dolayı sadece örneklerden ibaret kalıyor.

Topraktan yapılan kerpiç ve moloz taşlardan yaptırılan Van Evleri tarihe karışıyor özellikle yaşanan depremlerden sonra yaptırılan modern binalar bu evlerin yerini alıyor.  (Hacı Yılmaz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir