• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Mersin'de bulunan Suriyelilerin sorunları tartışıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Mersin’de bulunan Suriyelilerin ruhsatsız işyeri açtıkları ve diğer esnafından bundan etkilendiği yönünde çıkan haberler üzerine Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında basın toplantısı düzenlendi.

Vali Güzeloğlu, bugün itibariyle Mersin’de bulunan ve kayıt altına alınan Suriyeli misafirlerin toplam sayısının 41 bin 801 olduğunu, bu sayının içerisinde resmi ikametgah tezkeresi verilen ve Türkiye’ye gelişinde resmi belge ile giriş yapamayan ancak tanıtım kartı verilen vatandaşların da dahil olduğunu ifade etti.  

Güzeloğlu bu vatandaşların Mersin’deki adreslerinin ve diğer bilgilerinin de kayıt altında olduğunu, yeni başvuruların da hemen kayıt altına alındığı bir sistemin olduğunu dile getirdi.

Mersin’e gelen Suriyelilerin farklı bir profilde olduğunu sözlerine ekleyen Güzeloğlu, “Alınmış izinlerle, açılan işyerlerinin ilimiz ekonomisine koyduğu katkı açıktır. İlimizde bulunan Suriyeli kardeşlerimiz, Mersin’le geçmişten bu yana ticaret yapan, yüksek ve orta gelir grubuna mensup kişilerdir. Şüphesiz yoklukla mücadele eden vatandaşlar da ilimizde mevcut olmakla birlikte. Tüm işyerleri yasal mevzuata uygundur. İzinsiz ve denetimsiz hiçbir işyerinin açılmasına müsaade edilmediği gibi açılanlar da en kısa sürede kapatılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Burhanettin Kocamaz ise, “Ortada bir gerçek var. Suriye adeta bir savaş alanı ve ateş çemberi. Bundan kurtulmak isteyenler de en yakın yerlere ulaşmak hayatiyetlerini sürdürmek istiyorlar. Suriyelilerin düştüğü konuma hiçbirimiz düşmek istemeyiz. Mersin olarak Kilis’ten, Urfa’dan, Antep’ten çok daha şanslıyız. Hiçbir problem yok diyemeyiz ama diğer illerimize göre bu problemler çok daha zayıf konumda.” Dedi.

Kocamaz, belediye olarak işyerlerinin denetlendiğini, Türkiyeli esnafa ait ruhsatsız işyerleri nasıl kapatılıyorsa, Suriyeli vatandaşlara karşı da bu yaptırımların uygulandığını, yasalara aykırı hareket eden işyerlerinin kapatıldığını ve bu işlemleri görmeye de devam edeceğini söyledi.

Toplantıda söz alan bir diğer isim Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ise konuşmasında, “ Sıkıntılar var ancak dönem içerisinde bu insanlar çalışma belgelerini alarak kayıt altına alınacak. Bu insanlar arasında çok sayıda doktor, öğretim görevlisi ve mühendis var. El sanatlarında çok iyi olan insanlar var. Ve bunlar çalışmak zorundalar ve çalışıyorlar. Kayıt altına girmeleri ile ilgili çalışma belgelerini alacaklar ve sisteme dâhil olacaklar. Helalinden bir lokmayı evine götürmek istiyorlar.” İfadelerine yer verdi.

  Son olarak bir konuşma yapan Mersin Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer        “Biz Suriyeli vatandaşlarımıza ve işyeri açmalarına karşı değiliz. Bilakis sermayeleri varsa iş hayatına girsinler. Mersin’de 70 bin esnafın yanında 250 bin çalışan var. Kuralları koymaz isek, kurallı çalışana darbe vururuz. Bu konudaki bilgi eksikliğinden dolayı sıkıntılar vardı. Yabancı uyruklu herkes işyeri kuracağı zaman bunun kuralları belirlendi. Tedbirler alındı. Ne burada esnafımız zarar görsün, ne de gelen Suriyeli işsiz kalsın isteriz. Bunun da gereği yapıldı. Denetimler başladı. Kurallar içerisinde yardımcı olabilmektir amacımız. Tekrar söylüyorum ki bu konu farklı mecralara çekilmesin. İstediğimiz tek şey, her şey kurallar çerçevesinde yapılsın. Biz yardıma devam edeceğiz. Mersin’de yaşayan Arap kökenli arkadaşlarımız da var. Bizim bağımız da var. Suriyelilerle ilgili hiçbir sıkıntımız yok.” İfadelerini kaydetti.  (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir