• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
İtikâf insanın kendi iç muhasebesidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayının son 10 gününde yapılan itikâf ibadetinin önemine değinen Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, itikâf ibadetinin insanın kendi nefsini hesaba çekme, kendini muhasebe etme olduğunu ve en azından bir gün bile olsa bu ibadetin yapılması gerektiğini belirtti.

İtikâfın Ramazan`a has bir ibadet olduğunu ifade eden Müftü Açık, “Ama genelde Ramazan`ın son 10 gününde yapılması hususunda Peygamber (s.a.v) bizzat kendisi yaptığı için biz Ramazan`ın bir nevi sünneti olarak görüyoruz. Ve bu bir sünneti müekkededir.” dedi.

“İtikaf süresince bol bol Kur`an okunmalı”

İtikâf süresinde bol bol Kur`an okunması, zikir çekilmesi gerektiğinin altını çizen Açık, “Kur`an`la ilgili veya dini kitapların okunması özellikle tefekkür edilmesi, insanın bu yaşına gelinceye kadar hayatı ile ilgili yaptıkları, yapamadıkları, hatalarını düşünüp istiğfar etmesi gerekir. Yanlışlarına Allah`tan yardım isteyip özür dilemesidir.  Bir nevi kişinin 365 gününün 10 gününü bir muhasebeye çekmesidir. İnsanoğlu o kadar bir hızda kendisini muhasebeye çekme imkânı bulamaz. Ama itikâfla kendini bulmuş olur” ifadelerini kullandı.

Müftü Açık, “İnsanoğlu en azından Ramazan`ın son günlerinden bir gününde itikâfa girse itikâfla ilgili kendini bir hazırlasa o gün daha fazla ibadet, daha fazla tefekkür, daha fazla zikir etse, Allah huzurunda günahlarının bağışlanması için kendisi bir gayret gösterse gerçekten Ramazanın`da feyzini almış olur. Bu noktada kendimizi biraz daha zorlamamız hatta ve hatta şöyle bir şey söyleyeyim kendimizi bir nevi muhasebe hususunda kendimize çeki düzen verme açısından önemlidir.” dedi.

“İtikaf iç muhasebedir”

İtikâf`ın insanın kendi iç muhasebesi olduğunu belirten Açık, “Dedikodudan uzak, gıybetten uzak ne dinlersiniz ne söylersiniz en azından insan bir 10 gün içerisinde veya en azından itikâfın lezzetini almış olur. Bir gün yapılırsa kesinlikle bir sıkıntı olmaz” ifadelerini kullandı.

“Camiden çıkılırsa itikâf bozulur”

İtikâftayken acil bir durum dışında çıkılmasının itikâfı bozduğunu ifade eden Açık, “İtikâf sırasında bulunduğumuz yerden dışarı çıkmamamız gerekiyor. Yani diyelim ki camide itikâfımızı yapıyoruz, camiden çıkamayız. Çıkarsak itikâfımız bozulur. Camiden çıktık birileri ile muhabbet ettik bu itikâfımızı yerine getirmemiş oluruz. Ama abdest almak için, lavabo ihtiyacımızı gidermek için yâda gusül etmek için çıkabiliriz. Bunun haricinde dışarı çıkılmaz” şeklinde konuştu. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir