• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

MERSİN- Mersin’de mahallelerde tekstil işleten işletmeciler, iç savaştan dolayı Mersin’e yerleşen Suriyelilerin tekstil piyasasına kalifiyeli eleman kazandırdıklarını ve aynı zamanda üretimin artması ile piyasaya canlılık kazandırdıklarını dile getirdiler.

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’nin çeşitli illerine yerleşen Suriyelilerin birçoğu Mersin’de yaşamakta. Bazı Suriyeliler Mersin merkez ve ilçelerinde kendilerine ait işyeri açarken bazı Suriyeliler ise diğer piyasada işçi olarak çalışmakta.

Mersin’de mahalle aralarında yaygın olan tekstil piyasasında çalışan Suriyeliler, piyasaya hem işçi bakımından hem de iş bakımından canlılık getirdiği görülmekte.

İlke Haber Ajansı’na konuşan tekstil işletmecisi Ramazan Türkan, “İç piyasada elit kesime ve atölyecilere Suriyeli vatandaşların çok büyük faydası oldu. Çünkü Suriyeliler burada kendilerine ait işyeri açtıklarından dolayı daha ucuza mal dikebiliyorlar. Bu üreticinin işine geliyor. Atölyeciler ise Suriyelileri daha ucuza çalıştırabiliyorlar. Mersin’de iç piyasayı canlandırdılar fakat işçi kesimine büyük zararları oldu. Önceden Mersin’de çok işçi talebi vardı. Suriyelilerin gelmesi ile hem ucuz işçilik artı. Bundan dolayı Mersin’de işsizlik arttı. Çünkü Suriyelilere verilen maaşı bizimkiler kabul etmiyor.” Dedi.

Mersin’de Suriyelilere ait 10 üzerinde atölye olduğunu belirten Türkan, “Suriyeliler kendi ülkelerinde buranın parası ile 200 ile 300 TL arasında işçi çalıştırıyorlarmış. Buraya gelince de aynısını yapmaya kalkışınca piyasayı etkilediler. Buda malın dikim fiyatını ister istemez düşürüyor. Hem ucuz işçilik ile işçi çalıştırıyorlar hem de ucuz dikim yapıyorlar buda bizim tekstil piyasasını ister istemez etkiliyor. Dikimin ucuz olması ve büyüyen piyasa ile yarışamayan 10’a yakın tekstilci iş yerini kapattı. Şuanda sezon yaz sezonunu sonuna doğru geldiğimizden dolayı piyasada malın çok olmasından dolayı genelde bir sıkıntı mevcut.” İfadelerine yer verdi.

Türkan,  Suriyelilerin tekstil piyasasına kattığı canlılık hakkında ise şu bilgileri verdi: “Suriyelilerin gelmesi ile üretim arttı. Kalifiyeli eleman bulma sıkıntısı giderildi. Üretim günde 100 bin civarında ise bu oran 150 bin civarına çıktı denilebilir. Üretim artması ile de iç piyasaya üretilen malın fiyatı da o oranda düşmektedir. Çünkü hem üretim hem de çıkan mal çok. Suriyeli çalışanlar genel olarak çok kaliteli çalışıyorlar. Nedeni ise Suriye’de çalıştıkları sırada ihraç mallarına çalıştıklarından dolayı işleri çok temiz.”

Bir başka tekstil işletmecisi Yusuf Uçar ise Suriyelilerin tekstil piyasasına katkıları katkı il ilgili şunları aktardı: “Suriyelilerin tekstil piyasasına her konuda faydası var. İş ve çalışma noktasında olsun bir şikâyetimiz yok Suriyelilerden. Türkiye’de eleman sıkıntımız vardı şuan Suriyelilerin vesilesi ile işyeri açtık ve çalışıyoruz. Suriyeliler, bizimkilerden daha iyi çalışıyorlar. Bazı insanların ucuz çalıştırdıklarını duydum fakat bizde kim ne alıyorsa Suriyelilerde aynısını alıyor. İşlerimizde de artma oldu. Bizim tekstil piyasasında da canlanma oldu.”

Bir diğer tekstil işletmecisi Hamdin Baysal ise: “Benim işyerimde çalışan Suriyelilere ben ücretlerini tam veriyorum. Fakat düşük ücretle Suriyelileri çalıştıran tekstil yeri duymadım. Suriyeliler bazen bizleri çok mağdur ediyorlar. Kendileri bizim yanımızda çalışıp işi biraz öğrendikten sonra hemen başka yere gidip çalışabiliyor buda bizi mağdur ediyor. Kendi hesaplarını çok iyi yapıyorlar. Şuan tekstil piyasasında çalışanların çoğu Suriyeli.” İfadelerini kullandı.

Tekstil işletmelerine iplik ve diğer ihtiyaçlarını satan Cemal Öztunç, “Öncelikle daha önce bu piyasada işçi bulmak çok zordu. Suriyelilerin Mersin’e gelmesi ile özellikle kalifiyeli eleman sıkıntısı giderildi. Daha sonra işi bilen eleman artınca, günlük Mersin piyasasında çıkan mal sayısı arttı. Bazı Suriyeliler kendilerine tekstil yeri açtı. Hatta bazıları burada ürettiği malı ihraç ediyor. Malını Türkiye piyasasına sürmüyor. Tekstil sayısı artı bundan dolayı da bizim işlerimizde artmalar meydana geldi. Yani sattığımız iplik diğer ihtiyaçlarda büyük oranda artma oldu. Suriyeliler bizimkilere daha peşin çalışıyorlar. Yani verdiğim malın parasını da bize peşin veriyorlar. Bizimkilerden daha da güvenilir diye bilirim.” Şeklinde ifadelere yer verdi.

Bir başka tekstil malzemesi satan pazarlamacı Tarhan Taş ise, “Biz piyasayı gezdiğimizden dolayı ne oluyor iyi biliyoruz. Bazı tekstilciler Suriyeli vatandaşları mağdur ediyor. Bazıları düşük fiyata çalıştırıyorlar. Genelde Suriyelilerin gelmesi ile hem tekstil piyasası hem de bizim piyasa canlandı. Üretim artı. İşçi sayısında bayağı artma oldu. Bazıları ise sadece Suriyeli işçileri olduğu iş yeri açtı. Fakat Mersin’de bu piyasada işsizlik artı nedeni ise Suriyelilerin düşük işçilik ile çalıştırılması. Bazı işletmeler düşük maaş vermiyor olabilir ama geneli böyle değil.” (Osman Öksüz-İLKHA)