• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
israil Ateşkesi Kabul Etmek Zorunda Kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ateşkes daha imzalanmadı ancak masada. siyonist israil ile Filistinli heyetler detayları görüştükten sonra ateşkes yürürlüğe girecek. Ancak bunun önünde bazı pürüzler var.

Bir kere ateşkesi isteyen taraf Hamas değil. Hamas “gerekirse savaşa devam ederiz” tavrında. Çünkü Filistin tarafı siyonist israil’in eksilerini çok iyi biliyor. siyonist israil uzun soluklu bir saldırı sürecine cesaret edemez, Gazze’ye kara operasyonu düzenleyemez, Hamas’ın attığı roketlerin yüzde 90’ı havada imha edilse bile geri kalan yüzde 10’luk dilimdeki roketler boş alanlara düşmesine rağmen İsrail’de büyük korkuya neden oluyor.

siyonist israil en son 2009’daki katliamlarda Gazze’ye kara operasyonu düzenlemiş, 10 asker ölmüş dönemin Başbakanı Olmert, 10 askerin hesabını verememişti. 2012 saldırılarında ise Netanyahu, Gazze’ye asker sokmaya cesaret edememiş, Türkiye ve Mısır’ın arabuluculuğundaki ateşkesi kabul etmişti. Hatta o ateşkes Hamas’ın da siyonist israil tarafından tanınması bakımından tarihi bir anlaşmaydı. Bugün yine ateşkes imzalanırsa 2012 Kasım’daki ateşkesin devamı olacak.

Kısacası siyonist israil halkı daha fazla roket ve siren sesleri ile yaşamak istemiyor. Hiçbir ölümcül tehlikesi olmasa da roket ve sirenler İsrailliler için ürkütücü. Bu nedenle İsrail, ateşkesi daha çok isteyen taraf.

Hamas için ise durum tersi, “isterseniz savaşa devam edelim” diyorlar. Gazze’deki Hamas yönetiminin lideri İsmail Heniye dün gece İsraillilere televizyon canlı yayın aracılığıyla önemli bir mesaj verdi, “biz seve seve şehit oluruz” dedi.

Bu bakımından Hamas ateşkes görüşmelerinde eli kuvvetli taraf olarak görülebilir. Ancak hem Amerika’nın hem de Mısır’ın siyonist israil’i desteklediği ateşkes görüşmelerinde Hamas masada yalnız kalacak ve baskıya zorlanacak.

Bununla birlikte Hamas ateşkesi kabul etme karşılığında bir takım şartlar öne sürecek. 12 Haziran’da Batı Şeria’da 3 yahudi gencin kaybolmasını gerekçe gösteren siyonist israil Ordusu çoğu Hamaslı 700 kişiyi tutuklamıştı, Hamas heyeti o esirlerin serbest bırakılmasını isteyecek. Hamas ayrıca Gazze’ye yönelik ablukanın hafifletilmesini ve Refah sınırının açılmasını talep edecek.
Kaynak: Haber7

Bu haberler de ilginizi çekebilir