• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

VAN - Tekstil Kent hakkında bilgi veren Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Tekstil Kent’in beklenilenin üzerinde genişlediğini belirtti. Tekstil Kent’te kapalı alan miktarının 31 bin 500 metrekareden 50 bin 400 metrekareye çıktığını söyleyen Doğan, bu proje kapsamında Tekstil Kent’te toplamda yapılması planlanan atölyesi sayısının 32 olduğunu söyledi.

Van Valiliği Tuşba Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplandıya İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demir, İşkur Van İl Müdürü Mehmet Salih Serçe ve Van İŞGEM Başkanı Mahmut Gedik katıldı.

“Kapalı alan miktarı 50 bin 400 metrekareye çıktı”

Vali Doğan, Tekstil Kent hakkında bilgi vererek, “Tekstil Kent üretilmesi gereken toplam kapalı alan proje çerçevesinde 31 bin 500 metrekare iken, bu projenin kendi içinde yapılan küçük düzenlemelerle artırıldı ve şuanda 50 bin 400 metrekareye çıkmış durumda. Bildiğiniz gibi projede iki tane alt temel vardır. Bir tanesi 750 metrekarelik kapalı alan üreten proje, birde bin 500 metrekarelik kapalı alan üreten projeydi. Bunlar kendi içerisinde iki katlı olarak yapılma şansı ortaya çıktığı için 750 metrekarelik proje toplam bin 200 metrekarelik yatırımcıya iş yapma alanı sundu. Bin 500 metrekarelik projede 2 bin 400 metrekarelik alan sunmuş oldu. Böyle olunca toplam kapalı alan miktarımız 31 bin 500 metrekareden, 50 bin 400 metrekareye çıkmış oldu. Bu proje çerçevesinde toplam yapılması planlanan atölye sayısı 32 tanedir.” diye konuştu.

“Aradığımız hususlardan bir tanesi fizibilite”

Tekstil Kent için şuana kadar DAKA’nın internet üstünde açtığı başvuruya 63 firma müracaat ettiğini söyleyen Vali Doğan, “Bu firmalardan 17 tanesi aynı zamanda fizibilitelerinde gönderdiler. Çünkü bizim aradığımız hususlardan bir tanesi de fizibilitelerdi. 63 firmanın bize gösterdiği toplam yatırım miktarı 167 milyon lira, bu firmaların bize fizibilitesini gönderen 17 firmanın da yıllık ciro olarak gösterdiği miktar 136 milyon lira yeni tekrarladığım gibi toplam 32 tane atölyemiz var tahsis edilebilecek. Bunlar duruma göre bir veya daha fazla atölye verebilme imkanımız olduğu için toplam 21 ile 32 arasındaki firmanın talebi kabul edileceğini var sayıyoruz ve bunun üzerinden de işlemleri yürütüyoruz. Ama bunlar atölyeleri tamamlanmış yapılar. İsteyen girişimciye hazırlanmış parsellerimiz var. 26 tane parselimiz var. İsteyenlere onları da verebileceğiz.” İfadelerini kullandı.

“5 bin 500 ile 8 bin 800 arasında bir istihdam oluşabileceğini değerlendiriyoruz”

Vali Doğan ilk etapta Tesktil Kent’te 5 bin 500 ile 8 bin 800 arasında bir istihdam oluşabileceğini değerlendirdiklerini belirterek, “Dolayısıyla bizim var sayımız birinci etapta 5 bin 500 ile 8 bin 800 arasında bir istihdam oluşabileceğini değerlendiriyoruz Tekstil Kent’te. Tabii 5 bin 500 istihdamın oluşması demek tamamının tekstil alanında uzmanlaşmış firmalarda çalışarak olması demek bizim ön hazırlık yapmamızı gerektiriyor. İşte bu çerçevede proje fikri ortaya çıktı. İŞGEM, Milli Eğitim Müdürlüğü, İş-Kur, DAKA, KOSGEB ve Van Valiliğimiz bir araya geldi bu proje için. Bugün İş-Kur’un internet adresinde proje için başvurular başladı. Hangi şartlarla, hangi tip insanların başvurabileceğine ilişkin bilgiler internet adresinde yer alıyor.” dedi.

“500 genç arkadaşımızın tekstil alanında eğitilmesi içinde start verilecek”

Tekstil Kent için temel itibariyle iki alanda insan yetiştirmeyi düşündüklerini söyleyen Doğan, “Bunlardan bir tanesi seri makine dediğimiz konfeksiyon için dikiş yapabilecek arkadaşlar üreteceğiz. Birde meslek dalında overlokçu dediğimiz insanların yetişmesini sağlayacağız. Bildiğiniz gibi Milli Eğitim Bakanlığının 3 sefer başlattığı proje hala devam ediyor. Okullar hayat bulsun projenin ismi, bu proje çerçevesinde biz eğitim kurumlarını bu tip sosyal ve ekonomik projeler için tahsis edebiliyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bizim 8 okullumuzla birde İŞGEM’in olmak üzere 9 atölyede hazırlıkları tamamladı. Yeteri miktarda iş makinesi hazırlandı. Salonlar oluşturuldu. Toplam 500 genç arkadaşımızın tekstil alanında eğitilmesi içinde start verilmiş oldu. Bunun finansman bölümünü İş-Kur yürütecek, koordinasyonunu İŞGEM yürütecek, Milli Eğitim Müdürlüğümüz alan tahsis etmiş olacak ve öğretmen yani öğretmen arkadaşlarımızı görevlendirecek.” diye konuştu.

“Tekstil Kent için eleman yetiştirmemiz gerekiyor”

Vali Doğan konuşmasının devamında “Toplam 2 aylık bir süre zarfında biz arkadaşlarımızı yetiştirmiş olacağız. Sonra ikinci partiye geçeceğiz. Şuanda bu sektörde yetişmiş daha önce açılan kurslarla bir anlamda mesleki eğitimlerini tamamlamış kardeşlerimiz var. Ama işte 5 bin 500 ile 8 bin 800 istihdam oluşacağını varsaydığımıza göre Tekstil Kent için daha da eleman yetiştirmemiz gerekiyor. Bunu sağlamak üzere biz arkadaşlarımızla böyle bir proje gerçekleştirdik. Edremit Kız Meslek Lisesi, Kahraman Çocuklar Borsa İstanbul İlkokulu, Eyyüp Paşa Ticaret Lisesi, Humma Hatun Kız Meslek Lisesi, Vestel Kız Meslek Lisesi, Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi, İpekyolu Halk Eğitim Merkezi, Bostaniçi Kız Meslek Lisesi ve İŞGEM’de bu kurslarımız açılacak. Şehre adil dağılım olmasına da arkadaşlarımız dikkat etti. Şehrin her yerinde bu kursa katılmak isteyen arkadaşlarımız katılma imkânı bulsunlar diye düşündüler. Bu 9 noktada 20 atölye oluşturuldu ve her bir atölyede 25 kursiyer olabilecek şekilde 500 kursiyer eğitim alacak. Toplam eğitim süresi 280 saat olacak. 280 saat sonunda bu kursiyerlerimiz birer sertifika sahibi olacak ve bu sertifikalarla da inşallah istedikleri takdirde Tekstil Kent’te çalışma fırsatı bulacaklar.” ifadelerini kullandı. (Hacı Yılmaz-İLKHA)