• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İslam`da Şiddet, İnsanlık Suçudur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Kadına şiddet olaylarının son zamanlarda artış göstermesi, malum medyanın kadına şiddet olaylarını İslam üzerinde yorumlamasına karşın açıklamalarda bulunan Yard. Doç.Dr. Abdülcelil Candan Hoca Böyle konuların yaşanmasının İslam`a yönelmemekten kaynaklandığını ifade ederek "Bir kesim medyanın bunları İslam üzerinde değerlendirmesi yanlış bir vurgudur. Kadına şiddet hiçbir zaman kabul edilemez bir durumdur. Herkes bunu bilsin ki İslam`da şiddet yoktur. Bu tamamen kasıtlı yapılan değerlendirmelerdir" dedi.

 

"Bu İşler Tamamen Kasıtlı Yapılıyor"
Basının kadına şiddet olaylarını İslam üzerinde yorumlamasının altında farklı niyetlerin olduğunu belirten Canda Hoca, "Bunlar `malum medya` dediğimiz kurumların işidir. Bu işler tamamen kasıtlı yapılıyor. Basında çıkan haberlerin altında İslam`a düşmanlıklarının olduklarını görebiliriz. Yapılacak her türlü şiddet insanlık suçudur. İslam`a mal eden insanlar şunu bilsinler ki; İslam, şiddetin bir bitkiye karşı dahi yapılmasını neyh etmiştir. Söylenen bu sözler art niyetlidir, kabul edilemez" diye tepkilerini dile getirdi.

 

"Fıtrat Olarak Kadın da Erkek de Eşittir Ancak…"
Kadın ve erkeğin eşitliğine yönelik değerlendirmede bulunan Candan Hoca, kadın-erkek eşitliğinin günümüzde slogan haline geldiğini belirtti. İkisi arasında eşitliklerin de ayrımların da olduğunu belirten Candan Hoca "Fıtrat olarak kadın da erkek de eşittir. Ancak hukuki yönlerden, ibadet yönlerinden eşit değildirler. İslam hem erkeğe hem de kadına ayrı ayrı sorumluluklar yüklemiştir. Erkeğe evin geçimiyle uğraşılması emredilirken, kadına ev için de çocuklarıyla ilgilenilmesi, onlara karşı eğitimlerinin verilmesini emretmiştir. Hukuk yönünden, adalet yönünden, Allah`a karşı hesap yönünden kadın ve erkek arasında ayrım yoktur. Ancak fizyolojik yönden, fıtratı yönden farkları vardır" dedi. Ayrıca dış ülkelerde dahi kadın erkek ayrımlarının olduğunu belirten Candan Hoca "İslam ile yönetilmeyen ülkelerde dahi kadın erkek ayrımı vardır. Şu an da çalışma oranının yüzde 90 nını erkekler oluşturuyor. Aile içi eğitim de ise kadın ön plandadır" dedi.

 

"Kadın Kendisini Sorumlu Tutacak İşlerle Uğraşmalı"
Aile içi erkek kadın eşitliğinin hem olumlu hem de olumsuz taraflarının olduğunu vurgulayan Candan Hoca "Ev de düzenin bozulmaması için aile bireylerinin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Kadın kendisini sorumlu tutacak işlerle uğraşmalı. Erkekte kendini ilgilendiren sorumluluklar almalıdır. Bu şekilde her bir birey kendi sorumluluğunu yaparsa aile içinde kadın erkek eşitliği yapıcı olur. Bunların yapılmaması halinde yıkıcı olması muhtemeldir" ifadelerini kullandı.

 

"Herkes Konuştuğu Basını Bilmek Zorundadır"
"İslam`ı kendine hedef seçmiş ve bu şekilde İslam`a saldıran şer odaklı basın kurumları vardır. Bunlardan İslam`a karşı övgü beklemek yanlış olur" diyen Candan, "Her basının güvenilir olduğunu söylemek hata olur. Çünkü şu anda şer odaklı basın kuruluşları günümüzde çok fazla. Bu nedenle herkes savunduğu, konuştuğu basını bilmek zorundadır. Birçoğu İslam imajını bozmak amacıyla görevlendirilmiş kurumlardır. Böyle kurumlar yanında dinimizi öğreneceğimiz basın kuruluşlarına başvurmak lazım" şeklinde konuştu.

 

"Hem Erkeğin Hem de Kadının Özgürlüğü Sınırlıdır"
Belli kesimlerin kadın özgürlüğü söylemlerine tepki gösteren Candan "Hem erkeğin hem de kadının özgürlüğü sınırlıdır. En büyük özgürlük Allah`a karşı yapılan özgürlüktür. Özgürlük başkasının özgürlüğünü ihlal etmemektir. İslam fıtratı içerisin de özgürlük Allah tarafından belirlendiği yere kadardır. Bir kadının özgürlük adı altında kocasını hiçe sayarak, `ben özgür bir kadınım, istediğim erkeklerle beraber olurum` derse bu özgürlük değil, ahlaksızlık olur. Böyle bir şeyi de İslam dini kesinlikle kabul etmez. Bu durum erkekler için de geçerlidir" dedi.

 

"Kadın Toplumu Oluşturan En Büyük Etkendir"
Toplumun oluşmasına etki eden kadını mimara benzeten Candan Hoca "Kadın bir mimardır. En önemli özelliği insan yetiştiren bir mimardır. Kadın toplumu oluşturan en büyük etkendir. Bu nedenle Allah kadına çok önem vermiş ve onları belirli vasıflarla donatmıştır. Cenneti anaların ayakları altına sermiştir. Hatta İslam`da ilk şehit olan kişinin, ilk cennete gidecek kişinin ve ilk iman eden kişinin kadın olması İslam`ın kadına verdiği değerdendir" ifadesini kullandı.

Burhan Teke -İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir