• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
`Torba Tasarı`  Komisyonda kabul edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA: TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 37 günlük mesaisinin ardından Torba Kanun Tasarı’nı kabul etti. Tasarı, son eklenen 5 madde ile 150 maddeye ulaştı.

"Torba Kanun Tasarı" ile başlıca şu düzenlenmelerin yapılacak:

Cezalarla ilgili:

-Araç muayenesini zamanında yaptırmayanların cezaları ve gümrük vergisi borçları yeniden yapılandırılacak.

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`nca takip ve tahsil edilen alacaklar da yeniden yapılandırılacak.

Eğitimler ilgili:

-Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM`nin merkezi sınavları hakkında açılan davalarda hızlı yargılama öngörülüyor. Merkezi sınavlar veya sonuçlarına ilişkin dava açma süresi 10 gün olacak. Dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 3 gün içinde savunma yapılacak. Bu süre bir kereliğine ve en fazla 3 gün uzatılabilecek. Yürütmenin durdurulması kararı verilemeyecek.

-Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun, Yükseköğretim Kanunu ile Devlet Memurları Kanunu kapsamında  yurt dışına gönderilen ancak borçlarının yeniden hesaplanması için başvurmayanlar ile haklarında borç takibi yapılanlar, yapılması gerekenler için de ödeme kolaylığı getirilecek.

-Aday öğretmenliğe atanabilmek için Milli Eğitim Bakanlığının yanı sıra ÖSYM`nin yapacağı sınavda başarılı olma şartı kaldırılacak. Aday öğretmenliğe atanma sınavını Milli Eğitim Bakanlığı yapacak.

Madencilikle ilgili:

-Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak.

-Soma`da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybedenlerin yasal mirasçılarına öncelikle hayırsever işadamları olmak üzere diğer hayırsever, gerçek ve tüzel kişiler tarafından bedelleri kendilerince karşılanarak konut yaptırılacak.

Belediyelerle ilgili:

-Kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında belediyenin vatandaşlarla yaptığı anlaşmalarla belediye mülkiyetine geçen ve üzerinde proje uygulanarak yeniden vatandaşlara verilecek olan taşınmazlara haciz uygulanamayacak.

-Belediyenin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettiği gelirleri, şartlı bağışlar ve kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları ile belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirleri üzerinde bulunan hacizler kaldırılacak.

Bağışlarla ilgili:

-Başbakanlıkça veya Bakanlar Kurulu`nca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı için kurumlar vergisi indirimi uygulanacak.

Sigortayla ilgili:

-Gündelikçilere kolay sigortalılık hakkı getirilecek.

-Ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2`si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi çalıştıranlar tarafından ödenecek. Bu kişiler hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacak. Bu kişiler, emeklilik ve genel sağlık sigortası primlerini istemeleri halinde kendileri yatıracak. Süresi içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşecek.

-Birinci dereceden emekli olan belediye başkanlarına yeşil pasaport verilecek.

Diyanet ve din hizmetiyle ilgili:

-Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğine atanacak aday sayısı 24`ten 40`a çıkarılıyor. Dini yüksek öğrenim veren fakültelerin dekanları, her coğrafi bölgeden en az iki kişi olmak kaydıyla dini yüksek öğrenim veren fakültelerden 40 öğretim üyesini aday seçecek.

-Yurt dışındaki diplomatik misyonlarda sürekli görev yapan din hizmetleri koordinatörlerine diplomatik pasaport verilecek.

İnternetle ilgili:

-İnternet erişimi engeli en geç 4 saatte uygulanacak.

-Tanıtıcı bilgilerine usulüne uygun olarak internet sitesinde yer vermeyen içerik, erişim ve yer sağlayıcılara verilecek para cezasının üst sınırı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Düzenlemeyle, bir içerikle kişilik hakları ihlal edilen kişilerin doğrudan içerik ve yer sağlayıcıyla ulaşması ve içeriğin kaldırılması için uyarıda bulunması amaçlanıyor. 

-İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun`da da değişikliğe gidilerek, erişimin engellenmesi kararının gereğinin yerine getirilmesinde azami süre 24 saatten 4 saate indirildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir