• DOLAR 34.283
  • EURO 37.553
  • ALTIN 2895.995
  • ...
İyi bakılmayan süt dişleri kalıcı dişleri olumsuz etkiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- İyi bakılmayan süt dişlerinin diğer dişleri de olumsuz etkileyebileceğini belirten uzmanlar sağlıklı bir diş sağlığının süt dişlerinden başladığını söyledi.

Uzmanları süt dişlerinin bebeklerde 6 aydan sonra alt ön bölgede çıkmaya başladığını ve 3 yaşına kadar tüm süt dişleri tamamlanmış olacağını hatırlattı.

3 yaşında, alt ve üst çenede toplam 20 tane süt dişinin çıkmış olması gerekiyor. Ergenlik dönemine kadar işlevini sürdüren süt dişlerinin erkenden çürümesi ya da zamansız çekilmesi, kalıcı dişlerin dizilimini bozuyor ve çocuklarda ortodontik tedavi ihtiyacına neden oluyor.

Zamanında çekilmeyen ve sağlıklı bakılmayan süt dişlerinde oluşacak iltihapların, kalıcı dişlerde kalsifikasyon bozukluğuna neden olabildiğini belirten Diş Hekimi Gizem Galın, “Süt dişleri geçici oldukları için aileler tarafından kalıcı dişler kadar önemsenmeyebiliyor ancak sağlıklı bir diş sağlığı süt dişlerinden başlıyor” dedi.

“Fırçalama alışkanlığı aileden başlıyor”

Süt dişlerinin geçici olsalar da kalıcı dişlerin diziliminde ve ilerleyen yaşlardaki diş sağlığında önemli bir rol oynadığını belirten Galın, aileler, “Bu dişleri kalıcı olmadıkları için çok fazla önemsemeyebiliyor. Ancak süt dişlerine iyi bakmamak beraberinde dizilim bozukluklarını ve kalisifikasyon bozukluklarını getirebiliyor. Çocuklarda çürüğün önlenmesi için, düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlığının erken yaşta edinilmesi gerekiyor. Bunun için ailenin sağlıklı beslenme ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı olması gerekir.”diye konuştu.

Anne-babaların bu konudaki farkındalıklarını artırmaları gerektiğine vurgu yapan Diş Hekimi Gizem Galın, “ Genelde çocuklar, anne-babalarını taklit etmekten hoşlanıyor. Düzenli olarak dişlerini fırçalayan anne ve babasını gören çocuğa bu alışkanlığı kazandırmak daha kolay oluyor. Akşamları dişlerin beraber fırçalanması ailece yapılan keyifli bir aktiviteye dönüşebiliyor” ifadelerini kullandı.

 Koruyucu diş tedavileri neler?

6 ayda bir diş hekimi muayenesi yaptırmak, çürükler için erken tanıda ve koruyucu önlemler alınmasında son derece önem taşıdığını belirten Galın, “Bu koruyucu önlemlerden birisi “yüzeysel flor uygulaması”.Flor, diş minesini asitlere karşı koruyarak dişlerin çürümesini önleyen ve dişin oluşumu sırasında yapısına girerek dayanıklılığını arttıran bir element.6 ayda bir uygulanan flor uygulaması, çürüğe karşı direnci arttıran önemli bir yöntem.”diye konuştu.

Diş fırçalamayı sevdirmenin yolları

Diş fırçası seçimi için çocuğun fikrinin alınması gerektiği önerisinde bulunan Galın, “Seçenek sunmak motivasyonunu arttırmayı sağlıyor Çocuğunuza şeker, çikolata, bisküvi yedirdikten sonra aynada dişlerinin üzerini gösterin. Sonra dişlerini fırçalatın ve fırçalama sonrasında dişlerinin ne kadar güzel, temiz ve beyaz olduğunu yine kendisine göstererek aradaki farkı görmesini sağlayın.Bir diş fırçalama panosu oluşturun ve her fırçalamadan sonra pano üzerinde işaretleme yapın.Banyoya bir kum saati yerleştirin ve her fırçalamada kum saatini ters çevirerek zaman tutun. Yaklaşık 2 dakikalık fırçalama yeterli olacaktır.”ifadelerine yer verdi.

Çocuklarda fırçalama sırasında bunlara dikkat!

3 yaş altı çocuklarda yutma riski fazla olduğu için dişlerin macunsuz fırçalanması gerektiğinin altını çizen Galın son olarak, “Fırça seçimi yaparken; çocukların ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan oluşan fırçaların tercih edilmesi önemli.”şeklinde konuştu. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir