• DOLAR 34.249
  • EURO 37.592
  • ALTIN 2877.95
  • ...
Suriyeli çocukların sorunları dile getirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Dayanışma Kurulu tarafından hazırlanan yıllık eylem planı kapsamında, Türkiye’de kamp dışında yaşayan Suriyeli çocukların durumlarının değerlendirilme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan birçok Suriyeli çocukların sorunları dile getirildi. 

UNİCEF Türkiye temsilciliği işbirliğinde yapılan toplantı; Hatay, Gaziantep, Mardin, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa illerinin katılımı ile gerçekleşti. Programa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Genel Müdürü Temirhan Aytekin ve Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük de katıldı.

“En büyük sıkıntılar kamp dışında oluşuyor”

Toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Genel Müdürü Aytekin, “Şehir merkezinde oturan Suriyelilerin kamp ortamındaki imkânlardan yararlanmaları biraz zor. Bu durum çocuklar için özellikle de ebeveynleri olmayan çocuklar için çok zor bir durumdur. “dedi.

Bu sorunun çözümü için AFAD idaresinde bir proje yürüttüklerini ve ilk uygulamasını Adana ilinde gerçekleştirdiklerini belirten Aytekin, “0-12 yaş grubu çocukları kendi bakım kurumlarımıza alıyoruz. 13- 18 yaş grubu ve kendi öz bakımını yapabilecek kişiler için kamp ortamında bulunanların bakımının sağlana bileceği özel ortamlar oluşturuyoruz.  Gerekli hazırlıklar yapıldı. Önümüzdeki hafta çocuk kampına başlıyoruz. Çocuklarımız burada koruma altında olabilecek ve bakımları yapılabilecek. Bu uygulamada başarılı olunursa ikincisini Şanlıurfa’da açabiliriz” şeklinde konuştu.

“Suriyeli çocuklar suça daha çabuk bulaşıyorlar”

Suriyeli çocukların hem yabancı bir ülkede olması hem de ebeveynlerinin olmaması nedeniyle suça daha çabuk bulaştıklarını vurgulayan Aytekin, kamp dışında olan Suriyelilerin kontrol edilmesinin zor olduğunu, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

Daha sonra söz alan Şanlıurfa Valisi Küçük,  savaşı çıkarmamalarına rağmen yine en büyük acıları yaşayan çocuklar ve anneler olduğunu ve Suriye’de olanların bunun örnekleri olduğunu belirtti.

Türkiye’de birçok Suriyelinin bulunduğunu ve bunlara sahip çıkılması gerektiğini ifade Vali Küçük,  “Bu insanların suça bulaşmamasını sağlamamız lazım. Özellikle bu insanlar madde bağımlığı yapan suçlara çekilmeye çalışılıyor bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bu insanlar bir savaştan çıkmışlardır, bir travma geçirmişler. Bu tramvayı üzerlerinden atabilmeleri için de onlara eğitim vermek gerekiyor” dedi.

“Eğitimin mekânı yoktur”

Suriyelilere eğitim verilesi için herhangi bir okul ya da prefabrik okula ihtiyaç duyulmadığını ifade eden Küçük,  “Okulların Cumartesi ve Pazar günlerinin müsaittir. Hafta içi de gece vakti okulların Suriyelere eğitim vermek için uygundur.  Bu uygulamayla çocuklarımıza dil eğitimi verilebilir. STK’ları buna yönlendirilmesi lazım” şeklinde konuştu.  (Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir