• DOLAR 34.298
  • EURO 37.506
  • ALTIN 2917.827
  • ...
Meclis, Askere `Hoşgeldin Dayağı`nı Sordu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Bandırma`daki 6. Ana Jet Üssü`nde "hoşgeldin dayağı" atıldığı iddiasını mercek altına aldı. Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Milli Savunma Bakanlığı`na yazı yazarak, bu iddiayla ilgili varsa başlatılan soruşturma ve sonuçları hakkında bilgi verilmesini istedi.

Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonlarının asker hakları konusundaki çalışmalarının geçmişten beri sürdüğünü söyledi.

Milli Savunma Bakanlığı`nın askerlikte kötü muamele olaylarının azaltılması konusunda girişimlerde bulunmasını rağmen, kötü muamelenin devam ettiğini belirten Üstün, "Kendini bilmez bazı kişiler bu tavırlarını sürdürüyor" dedi. Üstün, Balıkesir 6. Ana Jet Üssü`nde bir acemi askere, birliği katıldığı zaman "hoşgeldin dayağı" atıldığına ve kötü muamele yapıldığına ilişkin haberlerin basında yer aldığını ifade etti.

Üstün, bu tür olaylar olmasın diye çabaladıklarını vurgulayarak, bu olayla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı`na yazı yazarak bilgi talebinde bulunduklarını söyledi. Üstün, bakanlıktan, "bu konuyla ilgili hangi girişimde bulunduklarını, eğer bulunmadılarsa inceleme yapıp bunun sonucunu komisyonlarına bildirmelerini" istediklerini kaydetti. Üstün, şöyle konuştu:

"Bu tür olayların ne sivilde ne de askeriyede olmasını istemiyoruz. Bunlar, artık eski Türkiye`nin davranışları. Herkesin kendisini yeni Türkiye`ye göre ayarlaması lazım. Nasıl ki cezaevlerinde, karakollarda kötü muamele minimize olmuşsa, askeri birliklerde de bu kötü muamelenin minimize olması, tamamen ortadan kalkması lazım. `Bizim geleneğimizde var, biz kapalı kurumuz` gibi mazeretler artık geride kalmalı. Kötü muamele olarak görülebilecek, hele hele işkence olarak adlandırılabilecek en ufak bir olayın olmasını arzu etmiyoruz. Bu konularda çok adım atıldı, özellikle kötü muamelenin yapıldığı önemli merkezlerden birisi olan disiplin koğuşlarının kaldırılmış olması çok önemli bir adım ama bu olumlu adımların daha da atılması gerekiyor.

Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı`nın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve bizimle işbirliği yapması sevindirici gelişmeler. Ama hala askerlik görevini yapan rütbeli veya rütbesizler bu işin vehametinin farkında değiller. Çünkü bu çok ciddi bir suç. Bu suçu işleyen kişi çok ağır cezalara çarptırılır."

Komisyon Başkanı Üstün, Mili Savunma Bakanlığı`na yazdığı yazıda, 8 Temmuz 2014 tarihinde bir gazetenin internet sayfasında çıkan "6. Ana Jet Üssü`nde `hoş geldin` dayağı" başlıklı habere yer vererek, şunları kaydetti:

"Haberde 30 Haziran`da, 42 askerin sıraya dizilerek tokatlandığı, bu dayağa itiraz eden Er Revaha Özdemir’in tuvalete götürülerek dört-beş çavuş tarafından dövüldüğü, burnu kırılan Özdemir’in üç saat tuvalete kapatıldığı ve üç gün sonra hastaneye götürüldüğü, bu dayaktan üç ay önce de Er Onur Gevran’ın aynı şiddete maruz kaldığı, sağlığını kaybeden Gevran’ın iki ay hava iznine gönderildiği iddialarına yer verilmekte, 6. Ana jet Üssü’nde şiddetin istisna değil, sistematik olduğu ileri sürülmektedir.

Söz konusu iddialar, bu iddialara yönelik olarak varsa başlatılan soruşturma ve sonuçları hakkında, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu`nun 5. maddesi uyarınca komisyonumuza bilgi verilmesini rica ederim."

Bu haberler de ilginizi çekebilir