• DOLAR 34.402
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.24
  • ...
Ramazan ayının bunaltan sıcağına `karsambaç` serinliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Yaz ayının nemli ve kavurucu sıcaklığına denk gelen Ramazan ayında Tarsuslular, iftardan sonra Toroslardan getirtilen karın üzerine şurup, pekmez veya bal ve gül şerbeti dökülerek hazırlanan karsambacı yiyerek serinlemeye çalışıyorlar.

Gündüz sıcaklığının 38 dereceye yaklaştığı ve nem oranının yüzde 70`lere ulaştığı Tarsus’ta gündüzleri oruç tutan vatandaşlar iftardan sonra, Ulu Camiinde kıldıkları teravih namazından sonra, camii bahçesinde, üzerine bal, gül şerbeti dökülerek hazırlanan karsambacı yiyorlar.

Toros Dağları`nın yüksek kesimlerinde erimeyen kar örtüsünü özel olarak getirterek Tarsuslu vatandaşlara Ramazan ayının bunaltıcı sıcağında kar keyfi yaşatan Hasan Aslan, “Yüksek yayla kesimlerinde özel olarak getirttiğimiz kilolarca karı tek kişilik kâselerdeki karın üzerine şurup, pekmez veya bal, vişne, portakal, çilek, gül şerbeti dökülerek hazırlanan karsambacı 1,5 TL gibi cüzi miktara satıyoruz. Malum Ramazan ayı, gündüzleri çok sıcak ve oruç tutan vatandalar sıcağın ve nemin etkisiyle adeta bunalıyorlar. Vatandaş serinlemek için her çareye başvurmaya hazır. Bizler de vatandaşı serinletmek için uğraşlar sonucu özenle hazırladığımız buz gibi karsambacı satarak hem vatandaşı biraz rahatlatıyoruz hem de kendi aile ekonomimize katkı sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Karsambacı içeriği hakkında bilgi veren Aslan, “Kar, spatula ile büyükçe bir tabağın içine sıyrılıyor. Ardından içine kızılcık ve portakal şerbeti konulup karıştırarak, terbiye ediyoruz. Daha sonra tabaklara koyup, üzerine yine kızılcık, portakal şerbeti ve gül suyu ilave edip servis ediyoruz.” dedi. (A.Hakim Kurt – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir