Çalıntı Aracınızı Tescilden Düşürdünüz mü?
Gelir İdaresi Başkanlığı, çalınan araç sahiplerini ilgilendiren önemli bir konuyu gündeme getirdi. "Çalınan araçlarla ilgili motorlu taşıtlar vergisi uygulaması nasıldır?" sorusunu cevaplandıran Gelir İdaresi Başkanlığı, aracı çalınan...
Gelir İdaresi Başkanlığı, çalınan araç sahiplerini ilgilendiren önemli bir konuyu gündeme getirdi. "Çalınan araçlarla ilgili motorlu taşıtlar vergisi uygulaması nasıldır?" sorusunu cevaplandıran Gelir İdaresi Başkanlığı, aracı çalınan vatandaşların muhakkak suretle araçlarının tescil kayıtlarını sildirmeleri gerektiğini, aksi taktirde motorlu taşıtlar vergisinin tahsil edileceğini açıkladı.
Gelir İdaresi, vatandaşların çeşitli konulardaki sorularını sanal alemden cevaplandırıyor. Aracın çalınması halinde motorlu taşıtlar vergisinin tahsil edilip edilmeyeceği yönündeki soruyu cevaplandıran Başkanlık, şu açıklamayı yaptı: "Çalınan araçların tescil kayıtlarının silinmesi ve tescil kayıtlarının silindiğinin trafik tescil kuruluşlarınca ilgili vergi dairelerine bildirilmesi halinde; tescil kaydının silindiği tarihi takip eden dönemin başından itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu`nun 8`inci maddesi hükmü gereğince, bu araçlardan dolayı motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetleri bulunan kişilerin mükellefiyetleri sona erdirilecektir. Çalınan araçların bulunması halinde ise bu araçların tescil kaydı üzerinde gerekli düzeltme işleminin yapıldığının trafik tescil kuruluşu tarafından ilgili vergi dairesine bildirilmesi halinde tescil kaydının yapıldığı tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti yeniden başlatılacaktır. Mükellefiyetin sona erdiği tarih ile mükellefiyetin başladığı tarih arasında geçen dönemler içerisinde motorlu taşıtlar vergisi tahakkuku yapılmayacaktır."
AĞUSTOS AYINDA ALINAN ARACIN VERGİSİ NE ZAMAN BAŞLAR?
Bir vatandaşın, "Ağustos ayında ikinci el binek otomobili alan şahsın Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?" sorusunu da cevaplandıran Gelir İdaresi Başkanlığı, "Kayıt ve tescil yapılmış olup da devir ve temlik sebebiyle kayıt ve tescil yapılan taşıtlarda değişiklik son altı ayında yapılmış ise takip eden takvim yılı başından itibaren başlar." değerlendirmesinde bulundu. "Engellilere ait özel tertibatlı araçlarda motorlu taşıtlar vergisi istisnası var mıdır?" sorusunun da cevabını veren Başkanlık açıklamasında, "Engellilik dereceleri yüzde 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir." denildi.
YENİ TAŞIT ALIMINDA NE ZAMAN MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ ÖDENİR?
Sıfır otomobil alan vatandaşlara da uyarılarda bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı, "Taşıt, takvim yılının ilk altı aylık döneminde (Ocak-Temmuz) ve birinci taksitin ödenme süresi geçtikten sonra alınmış ise birinci taksit bir ay içinde, ikinci taksit ise Temmuz ayında ödenir. Taşıt, takvim yılının son altı aylık döneminde (Temmuz-Aralık) ve ikinci taksitin ödenme süresi geçtikten sonra alınmış ise ikinci taksit bir ay içinde ödenir. Birinci taksit ise ödenmez." açıklamasında bulundu.