• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
`Dilenciler başkaları tarafından yönlendiriliyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Çeşitli yerlerden Diyarbakır’a gelerek dilenen dilenci sayılarında yaşanan artış toplumu rahatsız etmenin yanısıra insanlarda tedirginliğe sebep oluyor.

Özellikle cami, cadde başı, sokak ve yol kavşakları gibi yerlerde dilenen dilencilerin dini değerleri kullanarak duygu sömürüsünde bulunmaları, Diyarbakırlıları rahatsız ediyor.

Konu ile ilgili İlke Haber Ajansına önemli açıklamalarda bulunan Umut Kapısı Gıda Bankası Muhtaç ve Yoksullarla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı M. Sıddık Furkan, yapılan dilenciliğin mağduriyetten kaynaklanan bir durum olmaktan ziyade, kötü bir alışkanlık olduğunu belirterek yetkililerin bu konuya gereği gibi eğilmediğini söyledi.

“Bu iş mağdurluktan çıkıp meslek haline gelmiş”

Dilencilerin dilenme işini meslek haline getirdiklerini belirten Furkan, “Dernek olarak dilencilerle ilgili bir çalışmamız oldu. Gönüllü arkadaşlarımız tarafından bu dilencileri tespit ettik. 20 ile 25 dilenciye çeşitli yardımlarda bulunduk. Onlara ‘Dilencilik yapmayın. Bu konuda size yardımcı olalım. Bu işi bırakın.’ dedik. Ama birkaç ay yardım verdikten sonra aynı şekilde dilenciliğe devam ettiklerini gördük. Bu işi mağdurluktan çıkarıp meslek haline getirmişler.” dedi.

Dilencilerin duygu sömürüsü yapmaları

Dilencilerin insanları kullanarak duygu sömürüsünde bulunduklarını aktaran Furkan, "insanlar nasıl sigara ve alkole müptela oluyorsa dilenciler de yaptıkları bu işe adeta müptela olmuşlar. Dolayısıyla bunun önüne geçmek için yetkililerin inisiyatif kullanmaları ve ciddi tedbirler almaları gerekir." ifadelerini kullandı.

“Emniyet ve belediye zabıtalarının bu konuyla ilgili hiçbir çalışması yok”

Yetkililerin dilencilerle ilgili hiçbir çalışma yapmadığının altını çizen Furkan, “Dilencilerin insanlara duygu sömürüsü yaparak duygularını sömürmesi bir soygundur. Emniyetin ve belediye zabıtalarının bunu görmemesi mümkün müdür? Bu konuda şimdiye kadar ne belediyenin ne de emniyetin hiçbir çalışması olduğunu görmedim. Biz, yetkililerden bunun önüne geçmelerini istiyoruz.” diye belirtti.

“Dilenciler başkaları tarafından yönlendiriliyor”

Bazı art niyetli kişilerin dilencileri yönlendirdiğini ve bu işi bilinçli bir şekilde yaptırdıklarını belirten Furkan, konuyla ilgili gerekli çalışmaların yapılmaması halinde dilencilerin yol kesip zorla para alabilecekleri bir noktaya doğru gittikleri uyarısında bulundu.

Furkan, "Bunun önünün alınması gerekir. 17 - 18 yaşlarında kız çocuklarını alarak buraya getirip bu insanlara zorla dilencilik yaptıranlar olduğunu hepimiz duyuyoruz, görüyoruz. Bunun arkasında yatan nedenlerin önüne geçilmesi gerekir. Bu olayın üzerine biraz gidilirse inanıyorum ki bu işin öylesine basit bir dilencilik olayıyla sınırlı olmadığını göreceklerdir. Özellikle, çocukların dilendirilmesinin önüne geçilmesi adına yetkililerin daha kararlı adımlar atmaları gerekir." çağrısında bulundu. (Hamza Adiyaman  - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir