• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
`Tsunami Bursa`yı da vurabilir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Japonya-Türkiye ortaklığı ile “Etkin Risk Değerlendirmesine Yönelik Kapasite Geliştirilme Projesi” kapsamında Türkiye’de ki tek pilot il olan Bursa’nın “İl Afet Risk Azaltma Planı” hazırlanacak. Japon bilim adamları tarafından hazırlanacak raporda risk değerlendirmesi, tehlike ve risk haritaları gibi başlıklar yer alacak.

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesi’nin bu ayki  “Biz bize Söyleşisi”nin konuğu Jeoeloji mühendisi ve aynı zamanda şehir palncısı ve afet yönetim uzmanı olan Prof. Dr.Owada Kiyotaka idi.

Owada Japonya’nın geride bıraktığı afetlerden edinilen tecrübeleri MMG BURSA Şube’nin mimar mühendis ve şehir plancı üyelerine anlatı. Japonya-Türkiye ortaklığı ile gerçekleşen “Etkin Risk Değerlendirmesine Yönelik Kapasite Geliştirilme Projesi” organizatörlerinden Owada, Eylül-Ekim ayları gibi başlayıp 1 yıl boyunca Bursa’nın risk değerlendirmesine yönelik çalışacaklarını söyledi.

Japonya-Türkiye ortaklığı ile gerçekleşen “ Etkin Risk Değerlendirmesine Yönelik Kapasite Geliştirilme Projesi” organizatörlerinden Owada Kiyotaka, MMG Bursa Şube üyelerine, Japonya’nın geride bıraktığı afetlerden elde edinilen tecrübelerini aktardı.

Japonya’nın da “TOKİ”si var

Kentlerin, eski yapısının korunarak dönüşüme tabi tutulması gerektiğini belirten Owada Kiyotaka, Japonya’da da Türkiye’deki TOKİ’ye benzer bir kurum olduğuna dikkati çekerken, “Japonya’da geleneksel ve uzun evler hakikaten tükenmeye yüz tutmuş evlerdir. Şimdi o evlerin yeniden yapılması mümkün. Herkes zayıf olduğunu ifade ediyor bu evlerin ama duvarlarını düzgün bir şeklide yapıp, gerekli onarımlar yapıldığı zaman evler hayatta kalabiliyor. Japonya’da da Türkiye’deki TOKİ’ye benzer devlete ait kurumlar var. Tabi ki uzun binalarında zararları var, deprem olduğunda çok fazla sallanabilirler. Bu yüzden üst katlarda oturan insanlar asansörden kaçacağı için kaçmaları uzun zaman alabiliyor. Japonya’da 2011 de meydana gelen deprem sonrasında vatandaşlar alt katlarda oturmayı tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“Tsunami Bursa’yı da vurabilir”

Owada Kiyotaka, programın soru cevap kısmında kendisine sorulan “Bursa’da tsunami olma olasılığı nedir?” sorusuna, “denize kıyısı olan yerlerde tsunami olma olasılığı her zaman vardır. Bu durum gözardı edilemez” yanıtını verdi. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir