• DOLAR 34.269
  • EURO 37.413
  • ALTIN 2917.605
  • ...
Biber yetiştiricileri düşük fiyatlardan şikâyetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA -  Acı isotuyla meşhur Şanlıurfa’da biber yetiştiren çiftçiler, hasat mevsimine hazırlanıyor. Çok büyük sıkıntılar çekerek biber yetiştirdiklerini belirten çiftçiler, biber fiyatlarının düşük olmasından şikâyetçi olduğunu söyledi.

Şanlıurfa merkeze bağlı Boydere Mahallesi’nde biber yetiştiren Mehmet Güneş,  çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları İlke Haber Ajansına anlattı. Güneş,  geçen yıl biber fiyatlarının çok düşük olmasından dolayı birçok çiftçinin ürününü toplamadığını hatırlatarak yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı.

“Biber 3 ayda yetişiyor”

Urfa biberinin nasıl yetiştirildiğini anlatan Güneş şöyle devam etti: “Biberi Nisan ayının başlarında ekiyoruz. Tabi bu sene damlama sistemine geçtik sistem çok güzel bir şey aslında biraz geç kalınmış yani toprak açısından, su açısından, su tüketimi aşısından da tasarruflu oluyor. İşte çapasıdır, ilacıdır bu güne kadar ürünümüz yetişmiş oluyor. Yaklaşık 3 ay kadar ürünlerimiz yetişiyor.” diye konuştu.

Yetiştirme döneminde hastalık tehlikesine karşılık ilaçlama yaptığını ifade eden Güneş, ”Şu anda bakım aşamasında attığımız ilaçlar kurt ilacı. Bazı kök türemesi oluyor buralarda bizde de var gördüğünüz gibi arada onun dışında başka bir hastalık yok. Bu biberler bir ay sonra kırmızılaşır şu anda yeşil. Kendi ailemizle birlikte topluyoruz, işçi tutmuyoruz. Biberleri toplayıp hal pazarına götürüyoruz orada komisyonculara satıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Geçen yıl fiyatı düşük biber tarladan toplanmadı”

İşçilik ve nakliye parasını ödeyen çiftçinin kendisini amorti edemediğini söyleyen Güneş, geçen yılın fiyatlarının çok düşük olmasından olayı birçok çiftçinin ürününü tarladan toplamadığını hatırlattı. Son dönemlerde biberin çevre illerde yetiştirilmesinin de fiyatları olumsuz etkilediğini belirten Güneş, “Geçen sene Urfa dışında Mardin, Kahramanmaraş, Adıyaman’da biber çok ekilmiş. Geçen sene Mardin’den de çok biber geldi, o yüzden fiyatlar düştü. Bizim burada biraz ürünümüz para ederse hal pazarı esnafı, dışarıdan mal getiriyor. O yüzden fiyatlar düşüyor.” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir yerin biberi, Urfa biberinin tadını vermiyor”

Yetiştirdikleri biberleri genellikle ev biberi olarak kullanıldığını ifade eden Güneş, ”Biber piyasada ev biberi olarak kullanılıyor, kırmızı olarak millet alıp kurutuyor. Bizim Urfa biberleri acılığı ile çok lezzetlidir, başka biberlere benzemiyor.” diyerek Urfa biberinin ne kadar lezzetli olduğunu anlatmaya çalıştı.

“Sulama konusunda yetkililerden destek bekliyoruz”

Biber tarlasını damlama sistemi suladığını ifade eden Güneş, “Çok uzun zamandır damlama sistemi ile sulamak aklımdaydı ama imkân yoktu. Bu sene elektriğimiz oldu, komşudan elektrik aldık ve damlama sistemini kurduk. Bu konuda çiftçi arkadaşlardan da bilgi aldık. Yavaş yavaş kendimizi geliştiriyoruz, çok güzel bir sistem gübresini damlamadan veriyoruz, ilacını damlamadan veriyoruz. Bu işçilik konusunda da çok avantajlı.” dedi. Damlama sulama sistemi kullandığı halde hem sulama birliğine yüzde 70 ödeme yaptıklarını hem de elektrik parasını ödediklerini söyleyen Güneş, bu konuda yetkililer daha duyarlı olmasını istediklerini belirtti.  (Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir