• DOLAR 34.267
  • EURO 37.377
  • ALTIN 2913.337
  • ...
Çözüm Süreci Tasarısı TBMM Genel Kurulu`nda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA: Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Pekiştirilmesine Dair Kanun Tasarısı`nın TBMM Genel Kurulu`ndaki görüşmelerinde hükümet adına konuşan Atalay, AK Parti iktidarının sorunlara alışıla gelmişin dışında çözüm aradığını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecinin olgunlaşma safhasına geldiğini belirterek, bundan sonraki başlıca hedeflerinin örgüt mensuplarının silahlarını bırakması, devletin de bu kişilerin normal hayata dönmesi için gerekli çalışmaları yapması olduğunu söyledi.

"İster Kürt sorunu, ister terör sorunu deyin, bu sorunu alışılmış güvenlikçi yöntemlerle değil, farklı bakışlarla çözeceğimizi söyledik" diyen Atalay, bunun için çalıştıklarını belirtti. Çözüm sürecinin önceki çalışmaların devamı ve olgunlaşma safhasında olduğunu dile getiren Atalay, bu sorunun çözümünde sona doğru gittiklerine inandıklarını kaydetti. Atalay, "Bundan sonraki başlıca hedefimiz örgüt mensuplarının silahlarını bırakması, devletin de bu insanların evlerine, normal hayata dönmesi için gerekli çalışmaları yapmasıdır. Çözüm sürecinin ana temeli de zaten budur" diye konuştu.

"DAHA ÇOK İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ"

Konunun partiler üstü olduğuna işaret eden Atalay, diğer siyasi partilerin de yardımlaşması gerektiğini söyledi. Beşir Atalay, son 2 yılda can kaybı olmadığını, bölgeye huzur geldiğini ve ekonomik hayatın canlandığının altını çizerek, normalleşme görüntüleri oluşmaya başladığını, annelerin dağdaki çocuklarının dönmesi için seslerini yükseltebildiğini dile getirdi.

Çabalarının huzur ve normalleşme ortamını kalıcı hale getirmek olduğunu vurgulayan Atalay, daha fazla insan hakları ve demokrasi için çaba harcadıklarını bildirdi.

Atalay, yasa tasarısının çözüm süreciyle ilgili parlamentoya sevkedilen ilk tasarı olması nedeniyle önem taşıdığına dikkati çekti. Tasarının soyut ve çerçeve bir düzenleme olduğunu anlatan Atalay, "Çözüm sürecinin yasal olarak adını koyuyor ve parlamentoyu devreye sokuyoruz. Bu şemsiye yasanın altında hükümete görevler veriliyor. Hükümet kurumları, kişileri görevlendirecek ve yeni yasal hazırlıkları yapacak" dedi.

Şeffaflığı çok önemli gördüklerini ifade eden Atalay, "Çözüm süreciyle ilgili hem parlamentonun hem milletin gelişmelerden haberdar edilmesi, sürece katkıyı kolaylaştırmaktadır ve milletin desteğini artırmaktadır. Daha fazla bilgilendirme yolunda çaba sarfedeceğiz" diye konuştu.

Somut bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını belirten Atalay, buna göre eylem planı ortaya çıkacağını ve yeni yasalar gerekebileceğini söyledi.

Atalay, "Umudumuz fazla. Süreç olgunlaşıyor. Ülkemizin birliğine bütünlüğüne leke getirecek hiçbir çalışmanın içinde olmayız. AK Parti, bu ülkenin birliğinin, bütünlüğünün çimentosudur" dedi.

KAMU GÖREVLİLERİNİN KORUNDUĞU TARTIŞMALARI

Kamu görevlilerinin hukuki sorumsuzluğu konusunda Adalet Bakanlığı`ndan, komisyon başkanlarından görüş aldıklarını anlatan Atalay, düzenlemenin hukukçuların öngördüğü bir metin olduğunu kaydetti.

Düzenlemenin kamu görevlilerinin suç işlemesini teşvik anlamına gelmediğini vurgulayan Atalay, bu kişilerin görevlerini yerine getirmelerinden dolayı tehdit altında olmaması için hazırlandığını ifade etti. Atalay, "Örneklerini gördünüz. Başbakan MİT Müsteşarına, `örgüt mensuplarıyla şu görüşmeleri yap` diye talimat veriyor, savcı müsteşarı çağırıyor, `şu suçu işledin` diye. Bürokratları böyle çalıştıramazsınız. Ayrıca konusu suç teşkil eden emir verilemez, bu emir yerine getirilmez" diye konuştu.

"HENÜZ YAKALANAMADI"

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Atalay, Diyarbakır 2. Hava Kuvveti Komutanlığı`nda Türkiye bayrağını indiren kişinin tespit edildiğini, ancak henüz yakalanamadığını söyledi.

Çözüm sürecinde askerin alan hakimiyetini PKK`ye terk ettiği iddialarını da yanıtlayan Atalay, askeri personelin sayısında azalma olmadığını, aksine arttığını ifade etti. Bölgedeki gelişmelere karşı oldukça tedbirli olduklarını dile getiren Atalay, "Terörle Mücadele Yüksek Kurulu başkanıyım. Düzenli toplanıyoruz. Kolluk güçlerine, `bunlar asayiş olaylarıdır, siz nerede bu tür sorun varsa müdahale edeceksiniz. Bunların çözüm süreciyle ilgisi yok. İstanbul`da nasıl müdahale ediyorsanız burada da edeceksiniz` talimatımız var" diye konuştu.

Atalay, bölgedeki hareketliliğin farkında olduklarını belirterek, "Orada bazı istemediğimiz şeyler oluyor. Bir yandan çözüm sürecini yürütüyoruz, bir yandan olay olduğunda en şiddetli şekilde müdahale ediliyor" dedi.

Güneydoğu`da devlet otoritesinin ortadan kalkmadığını kaydeden Atalay, "Herkesin her yere rahatça gidebildiği bir ortam var. Hangi köye isterseniz rahatça gidebilirsiniz. Hiçbir sorun olmaz" diye konuştu. Kolluk güçlerinin yerinde durduğunu ifade eden Atalay, "Bakanlığım döneminde EMASYA protokolünü kaldırdık. Protokol askere yetki veriyordu. Şimdi vali veya kaymakamın emri ya da izniyle oluyor" dedi.

PKK`nin vergi koyması gibi konuları yakından takip ettiklerinin altını çizen Atalay, bu sorunları çözmeyi amaçladıklarını söyledi. Atalay, bölgenin en huzurlu dönemini yaşadığını kaydederek, ekonomik hayatın canlandığını, insanların şiddete başkaldırdığını, bölgenin daha yaşanılır hale geldiğini herkesin gördüğünü ifade etti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir