• DOLAR 32.556
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2445.715
  • ...
Teknolojik Cihazlar Çocukların Hayatını Olumsuz Etkiliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İletişim aracı olarak kullanılan cep telefonu, tablet, bilgisayar ve oyun konsolları her yaştan çocuğun hayatında oldukça fazla yer kaplıyor. Bu araçlar kimi zaman çocukların eğlenceli zaman geçirmelerini, çeşitli ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlarken, kimi zaman ise bağımlılık yüzünden günlük hayatlarını oldukça olumsuz etkiliyor. Klinik Psikolog Barış Gürkaş, Günümüzün yetişkinlerinden farklı olarak teknolojinin içine doğan çocukların, gerçek hayattaki sosyalleşmeyi öğrenemeden sanal alemde, oyunlarda, sosyal paylaşım sitelerinde sosyalleşmeyi öğrenmeye çalıştıklarını belirterek, "Henüz 2 yaşında elektronik aletlerle tanışan çocuk, konuşmayı öğrenmeden İpad kullanmayı öğreniyor. Çevredeki insanlar tarafından bu cihazı iyi kullanması bir zeka göstergesi gibi algılanması ise işin bir diğer trajikomik yanı. Bu aleti iyi kullanıyor olması çocuğun çok zeki olduğu anlamına gelmez, aksine kullandığı alete çok maruz kaldığı anlamına gelir. Bu da çocuğun bağımlılık için ne kadar büyük bir risk taşıdığını bizlere gösteriyor" dedi.

Günümüzde bazı anne-babaların teknolojik aletleri çocukların bakıcısı gibi kullandıklarını kaydeden Gürkaş, "Örneğin, anne evde iş yaparken, çocuğa yemek yedirirken oyalanabilmesi için çocuğunun eline İpad veya cep telefonu verebiliyor. Bu iyi niyetle yapılan hareketler farkında olmadan çocukların bağımlılık alt yapılarını oluşturulmasına sebep oluyor. Sonrasında ise işlevi bozacak düzeyde karşımıza çıkan yanlış kullanımlar yüzünden bizlere getirdikleri çocukların neden böyle olduğunu, neden bu aletlerle zaman geçirdiklerini, neden bunun önüne geçemediklerini soruyorlar" dedi.Evde internetin başından hiç kalkmayan ve bu sebeple arkadaş edinemeyen birey, aynı zamanda sanal alemde bir çok arkadaşa sahip olabiliyor. Bu arkadaşlarla chat yapıp, oyun ve benzeri platformlar vasıtasıyla ilişkiler kuruyor. Bu anlamda sanal alem, sosyokültürel anlamda önemli bir alternatif haline gelmiş bulunuyor. Arkadaşla buluşmak yerine sanal alemde zaman harcayan bireyin sosyal izolasyonunun neredeyse kaçınılmaz olduğunu belirten Psikolog Barış Gürkaş, bu sorunları şöyle sıralıyor:

"1. Psikolojk Sorunlar: Aşırı kullanımı psikolojik ve psikiyatrik sorunlara sebep olacaktır. İnternet sosyal bir teknoloji olmasına rağmen, sosyallikten koparan bir yanı vardır. Buda kişilerin psikolojik sorun yaşaması için yeterli bir faktördür.
2. Fiziksel sorunlar: Yetişkinlerde bile oldukça önemli olan bu olumsuz etkiler, gelişim çağındaki çocukları çok daha fazla sorun yaratır. Duruş bozuklukları, gözde sorunlar önde gelen fiziksel problemlerdendir.
3. Akademik Sorunlar: Geçmişte çocuklar ailelerinden ders çalışmak adı altında bilgisayar isterdi tabiki bu bilgisayarlar neredeyse hiç bu amaçla kullanılmazdı, bugün ise her yer teknolojik aletle dolu. Çocukların gelecekleri için önem taşıyan dönemde uzunca saatlerini internet başında geçirmesi okul hayatlarını oldukça olumsuz etkilerken, geleceklerini de risk altına sokar".  

Bu haberler de ilginizi çekebilir