• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Uzmanlardan ağız kokusu uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Tuşba Toplum Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Latife Gizlem Topaloğlu Ramazan ayında ağız kokusu ve çözüm önerileri hakkında açıklamalarda bulundu.


 

Topaloğlu, Ramazanda 17 saate varan açlık ve susuzluğun ister istemez ağız kokusunu da beraberinde getirdiğini belirterek, kötü ağız kokusu da çoğunlukla hem oruç tutan kişiyi hem de çevresindekileri rahatsız ettiğini söyledi.


 

“Ağız kokusunun en önemli nedenleri diş çürükleri ve diş eti iltihaplarıdır”
Sağlıklı ve sorunsuz bir Ramazan geçirmek için, oruç tutmaya başlamadan önce diş doktorunun ziyaret edilmesinde fayda olduğunu söyleyen Topaloğlu, “Çünkü ağız kokusunun en önemli nedenleri, diş çürükleri ve diş eti iltihaplarıdır. Ağız içindeki herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini arttıracağı için daima ağız kokusuna neden olur. Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen gıda artıkları sebebiyle daha çok bakteri üreyebilir. Aynı şekilde Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitlerinin daha çok tüketilmesi de ağızda bakterilerin üremesi için uygun ortam hazırlamaktadır. Bu nedenle dikkat edilmezse, diş çürükleri ağız kokusuyla birlikte artabilir.” ifadelerini kullandı.
 

Topaloğlu, ağız kokusunu sıkıntı olmaktan çıkaran basit yöntemler hakkında şu önerilerde bulundu: 


 

- İftardan, özellikle de sahurdan sonra dişlerinizi ve dilinizi en az 2 dakika düzenli fırçalayın.


- Diş ipi kullanın.(diş ipi diş fırçasının ulaşmadığı bölgelerdeki gıda artıklarını temizler ve bu bölgedeki bakteri artışına engel olur.)


- Ağızda bulunan eski köprü ve diş protezleri zamanla gıda birikimine yol açabileceğinden kötü ağız kokusuna neden olur. Bu nedenle yenilenmelerinde fayda vardır.


- Hareketli protez kullanan hastalar gece uyurken protezlerini çıkarabilirler, sabah temiz bir halde tekrar takabilirler.


- Sigara tüketimini azaltın.(Sigara ağız kokusuna ve ağız kuruluğuna sebep olup diş eti hastalıklarına zemin hazırlar.)


- Soğan veya sarımsak gibi yiyecekleri çok fazla tüketmeyin.


- İftarda ve sahurda bol su tüketin. Çok su içmek dilinizin kurumasını engelleyerek ağız içindeki bakterileri minimum seviyede tutar.


- Lokmaları iyi çiğneyin. (Sindirime yardımcı olacağı için mide asidinin daha az salgılanmasını sağlar, dolayısıyla sabah uyanıldığında ağız kokusunun oluşmasını engeller.)


- İftardan sonra şekersiz sakızlar çiğneyin. Bu tür sakızlar ağız temizliğine yardımcı olur.


Ve son olarak Ramazanda da diş muayenesi ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi ziyaret edin.    (Hacı Yılmaz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir