Almanya`dan Çifte Vatandaşlığa Onay
Alman Federal Parlamentosunda, yabancıların çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı verilmesini öngören kanun kabul edildi
Genel olarak AB ülkeleri dışından gelen tüm yabancılar için geçerli olmakla birlikte daha çok Almanya`da yaşayan Türkiyelileri ilgilendiren çifte vatandaşlık hakkı kanunu Federal Parlamento tarafından çoğunluğun oyu ile kabul edildi. İktidardaki federal koalisyon hükümet ortakları Sosyal Demokrat Parti SPD ve Hristiyan Demokratlar Birliği CDU/CSU`nun oyları ile kabul edilen kanuna göre artık Türkiyeli ailelerin Almanya`da doğan çocuklarına `opsiyon` adı verilen tercih zorunluluğu uygulanmayacak.
Almanya`da doğan ve 21 yaşına kadar burada en az 8 yıl yaşamış olan ve altı yıl da okula gitmiş olan göçmen çocukları hem ailelerinin sahip oldukları vatandaşlığı hem de Alman vatandaşlığını alabilecekler.
Federal hükümetin uyumdan sorumlu Bakanı SPD`li Aydan Özoğuz, yeni kanunun çıkmasıyla ilgili basına verdiği demeçte, 1999`dan bu yana vatandaşlık hakkı konusunda çok önemli bir adımın atıldığını söyledi. Federal İçişleri Bakanı Hristiyan demokrat politikacı Thomas de Maiziere, kanunla birlikte önemli bir mesaj verildiğini, göçmen çocuklarına yalnızca reklam olsun diye bir haktan sözedilmeyip, bu hakkın resmen verildiğini belirtti. Muhalefet partileri ise yeni kanunu yeterli görmeyerek, opsiyon uygulamasının tamamen kaldırılması gerektiğini bildirdiler.
Almanya`da göçmen çocukları 2000 yılından beri geçerli bir kanuna göre otomatik olarak çifte vatandaşlık hakkına sahip oluyorlar. Ancak opsiyon uygulaması, 23 yaşına gelen gençleri iki ülkeden birini tercih etmek zorunda bırakıyordu. AB üyesi ülkelerle birlikte birkaç ülke bunun dışında bırakıldı. Ancak Türkiye asıllı yabancılar 23 yaşından sonra, Türkiye ile Almanya arasında bir tercih yapmak zorunda bırakılmışlardı.
Yeni kanunla opsiyon zorunluluğu yalnızca Almanya`da doğup büyüyenler için kaldırıldı, ancak burada doğup büyümeyen, fakat senelerden beri burada çalışıp devlete vergi veren ana-babalarına çifte vatandaşlık hakkı verilmedi.
Dünyabülteni