Hasankeyf'te "mağara butik oteller" yapılacak
Batman'ın Antik Kent Hasankeyf ilçesine bağlı Üçyol (Dıfne) köyünde, maliyeti yaklaşık 3 milyon TL değerinde mağara butik oteller yapılacak.
BATMAN - Batman-Hasankeyf ekolojik köy mağaralarının turizme kazandırılması için Hasankeyf Kaymakamlığı, Hasankeyf’in yeni yerleşim yerinin toplantı salonunda saat 14.30’da “mağara butik oteller” için bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Bilgilendirme toplantısına, İlçe Kaymakamı Temel Ayca, İl Özel İdaresi, İŞKUR İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Turizm İl Müdürlüğü, DİKA, Çevre İl Müdürlüğü ve kent konseyi yetkilileri katıldı.
Batman Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Eyyüp Bulut, Üçyol (Dıfne) köyünün projesi hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Daha sonra İlçe Kaymakamı Temel Ayca, yapılacak mağara butik otelleri projesi ile ilgili bilgi aktardı.
Yapılan bilgilendirme toplantısının ardından yetkililer, mağara butik otellerinin yapılacağı köye giderek orada incelemelerde bulundu. Burada mağara butik otelleri ile ilgili bilgi veren İlçe Kaymakamı Temel Ayca, “Burada Dicle Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa yürüteceğimiz ekolojik köy projesi var. Bu proje kapsamında Hasankeyf’in bir anlamda yaşam kültürü olan mağaraların butik otellere dönüştürme projesi bu projenin bir kısmı. Buradaki mağaraları aslına uygun şekilde mağara otellerine dönüştüreceğiz. Mağaraların yanında bir de taş evler var. Bunların bir kısmı şuan kullanılmayan atıl vaziyette. Bunlara da restorasyon çalışması yaparak onları da kullanacağız. Bu sadece butik otellerin projesi değil bu köy tamamen ekolojik köy haline gelecek. Çok güzel incirlerimizin, üzümlerimizin yetiştiği bir köy ve bunun dışındaki tarımların tamamı organik tarım olacak bundan sonra. Köylüyü bu şekilde eğitiyoruz. Önümüzdeki günlerde bu eğitimlerimiz bittikten sonra buradaki üretim tamamen organik üretime dönüşecek.” dedi.
Köyün arka vadisinde gençlik kamplarının yapılacağı alanlar inşa edeceklerini belirten Ayca, “Köyün deresinin kenarında güzel yürüme yolları yapacağız. Son yıllarda önem kazanan hobi bahçeleri yapmayı düşünüyoruz. Gelen turistlerimiz kaldıkları yerde otelden çıkıp kendi domatesini, biberini toplayıp kendi kullanacak tarzda uygulamamız olacak. Bölgede güzel bir ekolojik köy ve ekolojik turizm hedefimiz var. Yaklaşık 3 milyon TL değerinde bir maliyetimiz olacak. Projenin çizim aşamasına başladık ve yaklaşık 2-3 ay içerisinde asıl projeye başlayacağız. Yaklaşık 2 senede bitmesi hedefleniyor.” diye konuştu.
Köylerinde böylesi bir uygulamanın yapılmasından dolayı sevincini dile getiren köy muhtarı Ahmet Orhan, “Bu proje sayesinde köyümüze bir devlet kuşu kondu diyebilirim. Köyümüzün gençleri gidip Antalya’da, Muğla’da, Marmaris’te çalışacaklarına kendi evleri önünde, kendi mağaraları önünde kendi kültürünü başkalarına tanıtma imkânı bulacak. Bu proje bize göre çok güzeldir. Köyde yaklaşık 200 mağara bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül - İLKHA)