• DOLAR 32.71
  • EURO 35.466
  • ALTIN 2496.23
  • ...
Mısırlılar Dev Gösterilere Hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE - Darbeyi Ret Meşruiyete Destek Ulusal İttifak Hareketi tüm meydanlardan “Sonun başlangıcı” adı altında, Tahrir`e akın etmeye davet etti. 

Mısır’da 3 Temmuz 2013’te halkın özgür iradesi ile seçilmiş Muhammed Mursi darbe tarafından devrildi. Darbe karşıtı olan Mısır halkı Rabia ve Nahda meydanlarında toplanıp askeri darbeye karşı olduklarını gösterdiler. Hiçbir şiddete bulaşmamış darbe karşıtları, askeri cunta tarafından kıyımdan geçildi, binlerce darbe karşıtı katledildi.

40 binden fazla tutuklu
Muhammed Mursi ve İhvan’ın yöneticileri başta olmak üzere aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu 40 binden fazla darbe karşıtı darbe zindanlarına atıldı.

Zindanlarda işkence
Darbe karşıtı gösterilerde tutuklanan, göstericiler cunta zindanlarında her türlü işkenceye maruz kalıyorlar. En ağır bir şekilde darp edilen tutuklular günlük ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorluk çekiyorlar.

Hukuksuz yargılamalar ve idam kararları
Aralarında Müslüman kardeşler mürşidi Muhammed Bedii ve diğer yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce darbe karşıtına idam cezası verildi. 

Ekonomi çökmüş durumda
Seçmensiz seçimle cumhurbaşkanlığına seçilen darbe lideri Sisi’nin altından kalkma ihtimalinin en zor olduğu konulardan biri ise, kaosun ve şiddetin de tetiklemesiyle çöküşün eşiğine gelen ekonomi.

Darbe rejimi şu ana kadar Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Körfez ülkelerinin verdiği dış destekle ayakta kalmaya çalıştı. Ancak darbe karşıtlarının boykotları ve gösterileri ekonomiyi ciddi bir şekilde etkiliyor. 

Batı ülkeleri, Mısır’da ilk kez halkın özgür iradesi ile seçilen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye darbenin ilk günden beri destekçisi oldu. Demokrasiden ödün vermeyen ülkelerin masum insanların öldürülmesine karşı sessiz kalması demokrasi putlarını yediler mi yorumlarına neden oldu.

Selefi Nur partisi
Mısır’da Selefi Nur Partisi darbenin ilk günden beri destekçisi olup cuntaya her türlü desteğini sundu. Seçimlerde Sisi’ye oy veren Selefi Nur Partisi sokak sokak dolaşıp darbeciye oy istedi. Selefi Nur Partisi zaman zaman Sisi’ye karşı çıkmak şeran caiz değildir gibi ucube fetvaları ile gündeme geldi. Öte yandan Selefi Nur Partisi lideri Yasir Burhani hayati tehlike varsa eşe tecavüze seyirci kalınabileceği fetvasını vermişti. 

Darbe selefileri gözden çıkardı
Mısır’da devletin denetimi dışındaki yüzlerce caminin kapatılması kararı Selefi Davet hareketi ve örgütü Nur Partisi’ni etkisizleştirmeye yönelik adımlar olarak görülüyor. Yeni düzenlemeyle bundan böyle Ezher mezunu olmayanların camilerde görev yapması ya da vaaz vermesi yasaklanıyor. Vakıflar Bakanlığından onay almadan camilerde vaaz vermeye kalkmanın cezası 50 bin cüneyh yani 7 bin dolar. Bilindiği üzere selefiler Ezher Üniversitesi’nin akidesi bozuk gerekçesiyle orada okumuyorlar. 

Bir yıldır devam eden gösteriler
Mısır’da darbenin ilk gününden bu güne kadar sokaklar göstericilerle dolu. Kahire, İskenderiye, Minüfiyye, İsmailiyye başta olmak üzere birçok il ve ilçede darbe karşıtı gösteriler devam ediyor. Darbe karşıtı sloganların atıldığı gösterilerde Muhammed Mursi’nin posterlerinin yanı sıra Rabia amblemleri taşındı.  (Fatih Varol - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir