• DOLAR 32.582
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2457.373
  • ...
Selahaddin Eyyubi`nin emaneti olan cami
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Tarihte birçok değişik medeniyete beşiklik yapan Urfa’da tarihi han, hamam, cami ve eski evler geçmişin izlerini bugüne taşıyor. Bu tarihi yapılardan biri olan Selahaddin Eyyubi Camisi, tarihin değişik dönemlerinde farklı inançlara ev sahipliği yapan bir yapı olarak günümüze gelmiş bulunuyor.

Şanlıurfa’nın tarihi yapılardan bir tanesi olan Selahaddin Eyyubi Camisi Şanlıurfa’da Vali Fuat Bey Caddesi’nde bulunuyor. Selahattin Eyyubi camisinin 457 yılında Aziz Youhanna (Vaftizci Yahya) Kilisesi olarak kullanıldığı ifade ediliyor. XIX yüzyılın ortalarında, dönem itibariyle bölgedeki en büyük kilise olması dolayısıyla katedral olarak da kullanıldığı belirtilen yapının, uzun yıllar harap durumda kaldıktan sonra bir ara elektrik santrali olarak kullanılıyor.

Selahattin Eyyubi döneminde kısa bir süreliğine cami olarak da kullanılan yapı, 28 Mayıs 1993’te onarımı yapılarak Kudüs’ü Haçlıların işgalinden kurtaran Eyyubi Hükümdarı Selahaddin Eyyubi’ye ithafen Selahaddin Eyyubi cami olarak ibadete açıldı.

Camiinin avlusuna iki giriş, son cemaat yerine ise 3 kapıdan giriş yapılıyor. Son cemaat yeri daha önceki kilisenin narteksinden yararlanılarak yapılmış. İbadet mekânı oldukça geniş ölçüde pencerelerle aydınlatılan caminin 16 tane penceresi bulunuyor. Yapının sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklı olabilmesi için pencereleri 2 metre kalınlıkta yapılmış.  Pencerelerin kenarlarında da kiliseden kalan yarım sütunlar ve birbirlerine dolanmış ejder kabartmaları bulunuyor.

Camide 15 tane kesme taştan yapılmış sütun bulunuyor. Caminin içerisinde sağ tarafta asma bir kat bulunuyor. Ramazanda teravih namazlarında ya da bayram namazlarında cemaat kalabalık olduğu zaman asma katta namaza kılınıyor. Camide sol tarafta kiliseden kalma Hristiyanların kıblesi ve vaftiz yapılan yer bulunuyor. Burada duvar içerisinde birbirine açılan iki kapı bulunuyor.

Cami tarihi bir geçmişe sahip olduğu için zaman zaman yerli ve yabancıların ziyaret akınına uğruyor. Yapı eski kilise olduğundan Ermeniler içinde büyük önem arz ediyor. (Sedat Kuşulay - İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir