• DOLAR 32.592
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2462.34
  • ...
HÜDA PAR`dan Çadırkente ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - HÜDA PAR Midyat Teşkilatı, Akçakaya Mahallesi’nde bulunan Suriyeli sığınmacıların kaldığı geçici konaklama tesislerini ziyaret ederek sığınmacıların durumu ile ilgili bilgi aldı.

İlçe Başkanı Ekrem Zerey, Mehmet Salih Aygün, İsa Altunkaynak, Adil Ayııldız ve Abdulkadir Arbağ’dan oluşan HÜDA PAR heyetini, kamp yetkilileri Orhan Şaşmaz ve Münir Erbek karşıladı.

Şaşmaz, kampın 7 bin 500 kapasiteli olduğunu belirterek, “Şu anda 3 bine yakın insan barınıyor. Bu insanların çoğunluğu İdlib Bölgesi’nden geldi. Eskiden kampta tek yerde yemek pişirilip dağıtılıyordu. Şimdi her çadır kendi yemeğini kendisi pişiriyor. Onlara adam başı aylık gıda 85 TL gıda parası veriyoruz. Burada marketimiz oradan alış veriş yapıp kendileri yemek pişiriyorlar. Her çadırda bir vantilatör ve bir küçük buzdolabı var.” dedi.

Sağlık konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Şaşmaz, “Burada Sağlık Ocağı düzeyinde bir sağlık kuruluşumuz var. Burada bu imkândan Suriyeli misafirlerimizi faydalandırıyoruz. Acil ve ağır durumlar için de devlet hastanelerine sevklerini yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Suriyeli çocukların eğitimlerini 12 derslik ve gönüllü öğretmenler ile sağladıklarını belirten Şaşmaz, “Çocuklarımız kendi müfredatlarına göre burada kalan gönüllü öğretmenlerden eğitim görüyor. Sosyal çadırlarda küçüklerin dışında büyüklerinde istifade edebileceği 15 farklı kurs mevcut. İbadet yerleri ve kurslar kadın erkek ayrı olacak şekilde dizayn edildi. Kırtasiye malzemelerini biz karşılıyoruz. Başarılı olan gençleri Gaziantep Tömer ile irtibat kurarak üniversitelere göndermeye çalışıyoruz. Mahallelerde çamaşır, bulaşık banyo ihtiyaçlarını karşılamak için ortak alanlar mevcut.” dedi.

Midyat halkı bir giydi bir giydirdi

Sivil toplum kuruluşlarından çok destek gördüklerini ifade eden Şaşmaz, Midyat halkının bir giydiğini bir giydirdiğini ve burada oluşan masrafların yüzde sekseninin Türkiye tarafından karşılandığını söyledi.

Heyet, Çadırkent mahalle muhtarlarının da talep ve sıkıntılarını dinledikten sonra çadır kentten ayrıldı.

(Adnan Oğuz - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir