• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

MARDİN - Kızıltepe (Qoser) Ovası’nda ikinci ürün olarak Mısır ekimine başlandı. İlçeye bağlı Eymirli (Kılébin) Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ğalip Yılmaz, Mısır ekimine başladıklarını söyledi. Yılmaz, bir Mısır tohumu torbasında 50 bin tane tohum bulunduğunu ve bu tohumları ortalama 5-6 dönüme ektiklerini söyledi.

Yaklaşık 10 gündür Mısır ekimine başladıklarını ve 15 gün içerisinde Mısır ekiminin sona ereceğini belirten Yılmaz, “Yaklaşık 10 gündür Mısır ekimine başladık. Bir mısır tohumu torbasında 50 bin tane tohum var. Bu tohumları ortalama 5-6 dönüme ekiyoruz. 15 gün içerisinde ekim bitecek ve yabancı ot ilacı yapılacak. Kendi imkânlarımız ile 100-120 bin TL civarında kuyu kazmışız. Şuanda ise sulama yapıyoruz. Ama elektrik sıkıntımız var. 8-9 bazen de 10 saat elektrik kesintisi yapılıyor. Buda bizi fazlasıyla mağdur ediyor. Bizim bu bölgenin Geçim kaynağı çiftçilik ve Habur Sınır Kapısı’dır. Bizim fabrikalarımız yok. Devletten ricamız, ne kendileri zarar görsün nede biz çiftçileri zarara uğratsınlar. Elektriğimizi tarımsal yapsınlar ve Mısır içinde iyi bir fiyat versinler. Çünkü fiyatı çok düşük, epey masraf gidiyor. Devlette bunu biliyor. Elektriği, tohumu, gübresi, ilaçlaması ve mazotu var. Bakınız pamuk mahsulünde elektriklerin sık sık kesilmesi sonucu mahsuller zarar gördü. İnşallah Mısır mahsulünde bu sıkıntı yaşanmaz.” dedi.

Verimli bir Mısır mahsulünün alınması için ekim zamanı dikkat edilmesi gerektiğini belirten çiftçi Yılmaz, “Verimli bir Mısır mahsulü almak için ekim zamanına çok dikkat edilmesi gerekir. Bide gübresine dikkat edilecek. Bir dönüme 80 kg gübre verilir. 40 kg toprağın altına 40 kg da toprağın üstüne konur tabi dönüm başı 100 kg gübre atılsa daha iyi olur. Mesela 6'ıncı ayın 20'sinden 7'nci aya kadar ekimini yaptığın zaman verimli mahsul alabilirsin. Bu tarihten önce ya da sonra mısırı ekersen verimli mahsul alamazsın. Birde toprağın güzel sürülmesi gerekir. Ekimi yapıldıktan sonra suyuna dikkat edilir. İlk sulama 8-9 saattir. Ekin çıktıktan sonra 20 gün sulama yapılmayacak, 20 günden sonra azar azar sulama yapılır. Daha sonra 9-10 günde bir sulaması yapılır. Mahsul tam olgunlaştıktan sonra düzenli bir şekilde sulama yapılması lazım.” diye konuştu. (Mehmet Aslan - İLKHA)