• DOLAR 32.492
  • EURO 34.778
  • ALTIN 2440.011
  • ...

BİTLİS - Bitlis’te ekonominin çökme noktasına geldiğini belirten Tezcan, 30 yıldır bölgede var olan şiddetten dolayı ekonomide canlılığın yaşanmadığını belirti.

İLKHA’ya açıklamada bulunan Tezcan, “30 yıldır bölgede şiddet, kan ve gözyaşı hâkimdi. Huzursuzluk ve güvensizlik ortamından en çok ekonomi etkilendi. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan ilimiz, bu huzursuzluk ortamından çok etkilendi. Köyler boşaldı. İnsanlar başka illere göç etti. Bu süreçte il de hem insan göçü hem de beyin göçü yaşandı.” dedi.

“Bölgedeki huzursuzluk ekonomiyi olumsuz etkiliyor”

Bitlis'in en ciddi ekonomi alanlarından birin tütün sektörü olduğuna dikkat çeken Tezcan, “Tütüne getirilen kota bu ekimi bitirdi. Tütün fabrikası kapatıldı. Özelleşmeyle birlikte Bitlis ekonomisinde dengeler tamamen bozuldu. Ekonomi göçü başladı. Tarımla uğraşanlar başka yerlere göç etti. Bugün her ne kadar teşvik yasaları çıkmışsa da bölgede var olan huzursuzluk, çözüm sürecinin netlik kazanmaması, halkın sürece karşı olan güvensizlik, huzurlu ortamın olamayışı nedeniyle ciddi anlamda bölgeye yatırımcı alamadık. Göç sebeplerinden biri de İnşaat sektörünün tamamen çökmüş olması,  TOKİ yapılaşmasında ekonominin başka yerlere kayması göçü hızlandırmıştır. Yapılan TOKİ’de çalışanlar büyük çoğunluğu dışarıdan getiriliyor, satışı Bitlislilere yapılıyor. Bitlis’e geliri olmadan insanlar 25 yıl boyunca ödeme yaparak paranın başka yerlere transferi gerçekleşiyor.” İfadelerini kullandı.

“İşsizlikten dolayı insanlar göç ediyor”

Türkiye’de en çok göç veren illerin başında Bitlis’in geldiğini söyleyen Tezcan, sözlerine şöyle devam etti: “Doğurganlık oranın da Türkiye’nin en önde gelen illerinden biriyken, maalesef kentte işsizlikten dolayı nüfusu tutamıyoruz. Esnafımız, işçimiz, köylümüz başka yerlere göç ediyor.” dedi.

Siyasi iradelerin Bitlis’in ekonomisinin olumsuz etkilenmesinde rol oynadığını iddia eden Tezcan, siyasilerin Bitlis’in kalkınması için çalışmalar yürütmeleri gerekirken, kendi çıkarları uğruna birbiriyle ve halkla uğraştıklarını söyledi.

“Sermaye, barut ve kan kokusunu sevmez”

Ekonominin kalkınması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Tezcan, “Nüfus göçünün engellenmesi, huzurun ve refah düzeyin artması için çözüm sürecinin mutlaka başarıya ulaşması gerekiyor. Adalet ve hukuk üstünlüğünün sağlanması gerekiyor. Hukuksuzluğun olduğu, hukukun işlenmediği bir yerde gelişmenin olması mümkün değildir. Artık herkesin Bitlis’in kalkınması için elini taşın altına koymaları gerekiyor. Maddi ve manevi olarak bu ili kalkındırmalıyız. Artık bölgenin bir an önce huzura kavuşması gerekiyor. Sermaye öyle bir şeydir ki, ne barut ne de kan kokusunu sever. Sermaye huzur barış ve devamlılığı sever. Üzülerek söylemek istiyorum ki, bölgeye gelen kaynaklar kendi amaçları doğrultusunda kullanılmıyor. Bundan sonra artık huzurun olmasını, tekrardan köylerimizin aktif hale getirilmesini temenni ediyorum.” şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)