• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), tüm akaryakıt dağıtım şirketleri Ankara`ya çağırdı, zirve sonrasında istenen indirim yapılmazsa tavan fiyata geçilecek.

Sabah’ta yer alan habere göre luslararası piyasalarda petrolün yükselişini bahane eden akaryakıt şirketleri benzin fiyatını yukarı çekince EPDK harekete geçti.

Kurumun şirketlere "Fiyatlarınızı Avrupa standartlarına taşıyın" mesajıyla verdiği sürenin dolduğu dakikalarda akaryakıtçılar litre başına 1-2 kuruş indirim açıkladı. Ancak EPDK bunun yeterli olmadığını düşünüyor. Bugün tüm akaryakıt dağıtım şirketleri Ankara`ya çağrıldı. Zirve sonrasında istenen indirim yapılmazsa tavan fiyata geçilecek.

KÂR MARJI 5 KURUŞ YÜKSEK

Kurumun incelemesinde sektördeki kâr marjlarının istenilen düzeyden 5 kuruş daha yüksek olduğu tespit edildi. Kuruş hesabı küçük görünse de akaryakıtçılar bunun büyük kâr anlamına geldiğini belirtiyor. Bugün yapılacak toplantıdan karar çıkmaması durumunda EPDK`nın perşembe günü kurul toplantısında karar alabileceği belirtiliyor. Mart ayında akaryakıtta kâr marjlarının 50 kuruşa çıkması üzerine EPDK 22 Mayıs`a kadar tavan fiyat uygulayacağını açıklamıştı. Uygulamanın sona ermesinin ardından da radikal tedbirler almıştı.

Akaryakıt fiyatlarının takibine ilişkin karar taslağı hazırlayan kurum, bu şekilde petrol piyasasında fiyatların takibinin daha etkin yapılmasını amaçlıyor. Bu kararla, EPDK iç pazarda akaryakıt fiyatlarını, en yakın erişilebilir uluslararası piyasa fiyatlarına göre izliyor. Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa`daki ürün fiyatları ile nihai bileşenleri takip ediliyor. Türkiye ile baz alınan bu ülkelerin fiyatları arasında büyük fark varsa şirketler uyarılıyor.

1 KURUŞ 200 MİLYON TL

EPDK kaynakları, akaryakıt dağıtım sektöründe 1 kuruş fiyat farkının yıllık bazda 200 milyon TL kâr anlamına geldiğini belirterek, "Döviz kurunun akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıdığı süreçte, şirketler kârlarını kuruş kuruş artırmışlardı. Bunu makul bir seviyeye çektik ve bu seviyelerde tutmak istiyoruz" değerlendirmesi yaptı.

EPDK`nın uyarısının ardından bazı dağıtım şirketlerinin fiyatlarında litre başına 1-2 kuruşluk indirim yaptığı öğrenildi. EPDK, akaryakıt dağıtım şirketlerine geçen hafta gönderdiği yazıda firmaların uyguladığı fiyatları yakından izlediğini ve fiyatlarda tekrar tavan fiyat uygulaması olmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği uyarısında bulunmuştu.