• DOLAR 32.474
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2419.736
  • ...
BM`nin israil Karşıtı Bildirisine ABD Engeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM), israil`in Batı Şeria`da kaçırıldığını iddia ettiği üç öğrenciyi arama çalışmaları sırasında Filistinlilere şiddet uyguladığı ve bu nedenle ölüm, yaralanma ve çok sayıda gözaltı uygulamasının gerçekleştirildiğini bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun`un Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, BM Güvenlik Konseyi`ne israil-Filistin sorunundaki son gelişmelere ilişkin brifing verdi.

İki ülke arasındaki barış görüşmelerinin durması nedeniyle bölgede rahatsız edici gelişmelerde önemli artış yaşandığını dile getiren Feltman, özellikle Batı Şeria`da kayıp israilli gençlerin aranması sırasında Filistinlilerin şiddete maruz kaldıklarını ve günlük yaşamlarının kısıtlandığını kaydetti.

Feltman, son bir ayda Batı Şeria`da öldürülen, yaralanan ve gözaltına alınan Filistinli sayısında "çok büyük artış" görüldüğünü ifade ederek, "israil`in Batı Şeria`daki aramalarında bir ay içinde 928 kişi gözaltına alındı" dedi.

Aynı dönemde israil`in "illegal" yerleşimlerinde ve Filistinlilere ait yapıların tahrip edilmesinde de artış yaşandığını dile getiren Feltman, israil`in ilan ettiği yeni yerleşim birimi planlarının uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

Feltman, israil`e itidal çağrısı da yaparak, Filistin halkının işlemedikleri bir suç dolayısıyla toplu olarak cezalandırılmasının haksızlık olduğunu bildirdi.

BMGK`DA BASIN BİLDİRİSİNE ABD ENGELİ

Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi`nde israil`in kayıp öğrencileri arama operasyonları sırasında Filistinlileri öldürmesinden duyulan üzüntüyü yansıtan bir basın bildirisinin ABD ve Ürdün`ün itirazı nedeniyle kabul edilmediği belirtildi.

Rusya`nın BM Daimi Temsilcisi ve BMGK dönem başkanı Vitaly Churkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, cuma günü BM Güvenlik Konseyi`ne bir basın bildirisi taslağı sunduklarını ancak bir üyenin bildirinin dilini "hafif bulması", diğerinin ise israil`in doğrudan eleştirilmesini kabul etmemesi nedeniyle anlaşma sağlanamadığını ifade etti.

Bildirinin dilini hafif bulan ülkenin Ürdün, israil`in eleştirilmesini istemeyen ülkenin ise ABD olduğu öğrenildi. BMGK`da basın bildirisinin kabul edilmesi için 15 ülkenin de onayı gerekiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir