• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
İmar Yasasında Köklü Değişim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, ``Bu yıl içerisindeki hedeflerimizden bir tanesi mimarlık ve mühendislik meslek yasalarının çıkartılmasıdır`` dedi.

Bakan Demir,KocaeliSanayi Odası Konferans salonunda Mimar ve Mühendisler Odası temsilcileriyle yapılan toplantıda yaptığı konuşmada, mimar ve mühendisleri ilgilendiren çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Planlama, projelendirme ve yapım süreçleriyle alakalı mühendislik hizmetlerinin etkin, nitelikli ve verimli şekilde yerine getirilmesi, yapımla alakalı enerji verimliliği, güvenli yapı ile sağlıklı yapı kavramlarını kapsayan çok yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını dile getiren Demir, şöyle devam etti:

``Bundan sonra yapılacak olan bu konuların çok etkin ve verimli şekilde yapılmasını temin etmektir. Geçmişten bugüne kalan problem alanlarını tekrar oluşturmamaya yönelik çalışma ve bunu temin etmeye yönelik sistemler kurmak ve bunu da sizlerle beraber gerçekleştirmektir. Geçmişten bugüne kalan tüm problem alanlarını da ortadan kaldırıcı, rehabilite edici, dönüştürücü ve geliştirici çalışmalar yapmalıyız. Bunu yapmak zorundayız. Özellikle 3 tane yeni sistem üzerinde yoğunlaştık. Yapı denetimi, 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yeni yapılacak binalarda Enerji Kimlik Belgesi uygulaması ve şu anda sistemini oluşturmaya çalıştığımız 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle uygulamaya girecek olan özel yapım alanının kayıt altına alınması, yapılan iş ve işlemlerin takip edilmesi sistemi. Buna ilave edecek olduğumuz sistemler var. Bu yıl içerisindeki hedeflerimizden bir tanesi mimarlık ve mühendislik meslek yasalarının çıkartılmasıdır.``

Türkiye`de 1999 yılında yaşanan depremle binaların yıkıldığını ve insanların hayatlarını kaybettiğini anlatan Bakan Demir, o dönem bölgeye yaptığı ziyaretlerde binaların neden yıkılmış olabileceğini gördüğünü ve gördükleri karşısında haftalarca kendine gelemediğini belirtti.

Deprembölgesinde gezdiği sırada dükkan katlarının yüksekliği ve araya asma kat yapılması karşısında `şoke olduğunu` vurgulayan Demir, ``Konsol çıkmalarının yana doğru yapılmasının nelere sebebiyet verdiğini gördüm. Tasarım olarak iyi ama yapım taşıyıcısının denemediği için, betonu karmadan tutun, sulamadan ve ufak tefek küçük detayların nelere sebebiyet verdiğini görmek beni üzdü. Yalova`da bir mahallenin yıkıldığını ve deprem esnasındaki yer altı sularının çok yüzeye yakın olmasıyla birlikte nasıl yıktığını görmek beni şoke etti`` diye konuştu.

Yapı denetimi Kanunu`nu 2001`de uygulanmaya geçtiğini ve 19 ilin pilot bölge seçildiğini belirten Demir, bunların arasında Kocaeli`nin bulunduğunu vurguladı.

Göreve geldiği günden itibaren çalışmalar başlattıklarını anlatan Bakan Demir, şöyle devam etti:

``Arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalarda güvenli yapı noktasında yüzde 98`lik tespit edebildiğimiz hedefe ulaştık. Yüzde 2`lik kısım kayıtlara ulaşılamadığı için tespit edilemedi. Bunlar güvensiz yapı anlamını taşımıyor. Özellikle bizim Anadolumuz ve ülkemizin tamamı neredeyse deprem kuşağı içerisindedir. İşte 1. 2. ve 3. deprem kuşağı diyoruz amaTürkiyeölçeğinde söylüyorum, Japonya`daki olan deprem kadar olmasa bile yüzde 7-7,5 depreme maruz kalabilecek bir coğrafyadayız. 1999 depremi yapı denetimi açısından bir milat olmuştur.``

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir