• DOLAR 32.568
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2445.144
  • ...

MUŞ - Tarım Bakanlığının manda üretimine dair verdiği teşvik priminden sonra Muş’ta manda yetiştiriciliğinde yaklaşık yüzde 50’lik bir oranda artış yaşandığını ifade eden Muş Manda Yetiştiricileri Birliği Proje Teknik Elemanı Maşallah Karakaya, manda yetiştiriciliğinde ciddi bir artış yaşanmasına karşın sektörün halen istenilen seviyeye gelmediğini kaydetti.

“Çiftçinin eliyle ıslah projesi yapıyoruz’’

Çiftçinin eliyle mandacılıkta ıslah projesi yürüttüklerini ifade eden Karakya; “Şuan mevcut 300 üyemiz var. Bu üyeler asil ve yedek olmak üzere 2 gruba ayrılır. Asıl üye dediğimiz grup en az 3 baş dişi mandaya sahip olan işletmelerdir. Yedek üye dediğimiz grup ise bir veya 2 baş mandaya sahip olan işletmecilerdir. Bununla beraber anaç mandasını üçe tamamlayacak olan adayımız üyelikten aktif üyeliğe geçiyor. Bu 300 üyemize yönelik ise birliğimizin yürütmüş olduğu,  genel koordinatörlüğünü TAGEM’in yaptığı “halk elinde manda ıslahı’’ diye bir projemiz var. Bu projeyle manda yetiştiriciliğinde çiftçinin eliyle ıslah projesi yapıyoruz.” dedi.

Proje kapsamında olan destek ve proje kapsamı dışında olan normal üyelik desteği olmak üzere 2 ayrı desteğin olduğunu belirten Karakaya, projelerinde kayıtlı olan üyelerin hayvan başı yılda ortalama olarak 500 TL. civarı bir destek aldığını söyledi.

“Proje kapsamında olan hayvan sayımız 261”

Çok Daha fazla üye almak istediklerini fakat manda üreticiliğinde kota sistemi nedeniyle bakanlıktan fazla hayvan alamadıklarını belirten Karakaya; “Proje kapsamında olan hayvan sayımız şuan bin 261’dir. Proje kapsamının dışındaki hayvan sayımız ise 446 civarında bir sayıdır. Biz ilk etapta (2013 yılının başında) 190 üye ile bu projeyi başlattık. Bu zaman zarfında yaptığımız çalışmalar sonucunda bakanlıktan ek kontenjan talep ettik ve aldık. 300 tane daha ek kontenjan verildi ve bize verilen kota ne kadar ise o ölçülerde de üye alımı yapabiliyoruz.” diye konuştu.

“Girişimci bulsak Muş’ta manda sütüne has bir mandıra açarız”

Manda yetiştiriciliğinde Muş’ta son 2 yılda somut gelişmelerin yaşandığını bununla beraber girişimci bulma konusunda sıkıntıların olduğunu vurgulayan Karakaya; “Bu gelişme desteklemeden kaynaklanan bir gelişmedir. Muş Ovası’nın çoğu bölgeleri de manda yetiştiriciliğine elverişli yerlerdir. Kaba yem tüketiminde bu hayvan çok iyidir, ne verirseniz yer. Yani masrafsız bir hayvandır. Eğer Muş’ta manda yetiştiriciliğinde girişimciyi bulursak Muş’ta manda sütüne has bir mandıra açarız. Sütleri toplar,  işler ve pazarlarız.” şeklinde konuştu.

Valiliğin de konuyla ilgili her türlü desteği vereceğine dair taahhütte bulunduğunu kaydeden Karakaya, işletmecinin elinde bulunan manda sayısının istenilen seviyeye gelmesi halinde sadece manda ürünlerinin satılacağı bir işletmeyi düşündüklerini ve bu düşüncelerini pratiğe dökeceklerini de sözlerine ekledi. (M. Şirin çağlayan-İLKHA)