• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bitlis`te yok olan sanat için ustalar yetiştiriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında başlatılan kurs sayesinde çevre illerden getirilen taş ustalarının yerine Bitlis’te genç ustalar yetiştirilecek.

KUDEB Sorumlusu ve Ziraat Mühendisi Zekeriya Urfan, Bitlis’in tarihi dokularında kullanmak için taşı dantel gibi işleyerek, göze hitap eden farklı desenleri oluşturan yeni genç ustaların yetiştiğini söyledi.

Açtıkları kurs ve çalışmaları hakkında bilgi veren Urfan, şunları söyledi: “Taş restorasyonu eğitimi bir aydır başlamış durumda.  Planlarımızda kent atölyesi var. Ayrıca bu atölyemizde ilk çalışmamız olacak.

Betonarme binalara geçişin yapıldığı 1970’li yıllardan sonra Bitlis’te atif çalışan taş ustası ne yazık ki kalmadı. Bu bağlamda restorasyon şehri potansiyeli olan bir Bitlis’in kendi çocuklarının yetiştiği ve kendi çocuklarından oluşan bir retorasyon ekibi oluşturma hedefi ile yola çıktık.

Bu projemizin ilk yılının SODES karşılayacak. Daha sonra ise yolumuza KUDEB olarak devam edeceğiz. Bu sayede şuan itibari ile 25 kursiyerimiz burada eğitimler alıyor. İkinci etapta ise inşallah 25 kişi daha yetiştirip 50 tane restoratör ile Bitlis’te hizmetlerimize devam edeceğiz.” dedi.

Bitlis, tamamıyla taş yapılardan oluşan bir şehir olduğunu hatırlatan Urfan, “Bütün hanları, hamamları, çarşıları ve sivil mimari örneklerinin tamamı taş işçiliği ile günümüze kadar geldi. Ne yazık ki 70’li yıllardan sonra yetişmiş taş ustası kalmadı. Bu kursiyerlerimizin ailelerinin neredeyse tamamında taş ustaları var. Ancak betonarme kültüründen sonra unutulan bir meslek haline gelmiş.” diye konuştu.

Kurs bitiminde kursiyerlerin iş bulma konusunda sıkıntı yaşayamayacaklarını belirterek,  Urfan, “Taş restorasyunu eğitimimiz 100 günlük olup yaklaşık 600 saatten oluşan bir eğitim olacak. Kursiyerlerimiz kurslarını tamamladıktan sonra kolaylıkla iş bulacaklar çünkü bu mesleğin istihdam alanı çok geniştir.

Mesala şuan restorasyonu devam eden 4 tane yapımız var. Bizlere bu restorasyon çalışmalarımıza gittiğimiz zaman burada çalışan ustaların tamamının Mardin, Diyarbakır ve Gaziantep gibi illerimizden gelen ustalar olduğunu görüyoruz. Bizim kendi evlalarımızın yetilmesi halinde bu restorasyon binalarında bizim gençlerimiz çalışıp sanatlarını icra edeceklerdir.” şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir