Çiftçilerin DEDAŞ eylemi sürüyor
Tarımsal destekleme primlerinin elektrik borçları nedeniyle bloke konulmasına tepki gösteren çiftçiler, DEDAŞ Mardin İl Müdürlüğü Binası önünde basın açıklaması yaparak dönüm üzerinden gönderilen faturaları asla kabul etmeyeceklerini ifade ettiler.
MARDİN - Elektrik faturalarının tarımsal destekleme primlerinden kesilmesine tepki gösteren çiftçiler, DEDAŞ Mardin İl Müdürlüğü Binası önünde basın açıklaması yaptılar.
Sabah saatlerinde DEDAŞ önünde toplanmaya başlayan çiftçiler, sorunlarına çözüm bulununcaya kadar eylemlerinin devam edeceğini söylediler. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı DEDAŞ çevresinde çevik kuvvet ekibi de hazır bekletildi.
DEDAŞ il yönetimi ile bir görüşme yapan çiftçiler görüşmeden sonra ortak bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasını çiftçiler adına Masum Ertaş okudu.
“Biz tarımcıyız, sanayici değiliz”
Protesto eylemlerinin sebebini açıklayan Ertaş, “Eylemimizin sebebi; DEDAŞ’ın Güneydoğu çiftçilerine olmayan elektrik faturalarına hükümetin desteği ile talep ettiği haksız paradır. Yaptığı düşmanlıktır, haksızlıktır, zulümdür asla bunu kabul etmeyiz. Bölge çiftçileri olarak tarım ürünleri üretiyor, biz tarımcıyız, sanayici değiliz. Tohum, gübre ve mazotun çiftçiye maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu biliyor musunuz? Çiftçinin ürettiği ürünlerin ne kadar ucuz olduğunu da biliyorsunuz. Çiftçi hiçbir zaman kazanmıyor.” dedi.
“Tarım Bakanlığı, çiftçileri DEDAŞ’a peşkeş çektirmiştir”
“Tarım Bakanlığı’nın görevi çiftçiyi korumak ve desteklemektir.” diyen Ertaş, “Maalesef Tarım Bakanımız bütün çiftçileri DEDAŞ şirketine peşkeş çektirmiştir. 5488 sayılı tarım kanunu çiftçileri koruma ve destekleme kanunudur. Bakanlar Kurulu’nda çıkarılan bir tebligatla çiftçilerin alın teri olan desteğini hükümet üyelerinin de ortak olduğu DEDAŞ'a aktarmak hukuksuzluk ve kanun dışı bir uygulamadır. DEDAŞ 09.03.2014 Bakanlar Kurulu Kararı ile 5488 sayılı 19. maddeye dayanarak desteklemelere bloke konulmuştur. Hâlbuki 19. Maddede böyle bir durum söz konusu değildir.” diye konuştu.
“Bu uygulamanın hiçbir hukuki dayanağı yoktur”
Bugüne kadar hiçbir çiftçinin elektrik faturasının tahakkuk edilmediğini ileri süren Ertaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahkeme kararı ve icra takibi olmamasına rağmen sadece masa başında tarım bakanlığından aldığı ÇKS bilgilerine dayanarak keyfî para talebinde bulunmaktadır. DEDAŞ yetkilileri bu cesareti nereden aldığını tüm çiftçilerimiz merak etmektedir. GAP sulama projesinin biran önce bitirilmesi hükümetin sorumluluğudur. Bugün Şanlıurfa Akçakale ilçesinde sulama birlikleri 100 dekar pamuk için 2500 TL alıyor. DEDAŞ bizden istediği rakam 10 katıdır. Bütün çiftçilerimizin DEDAŞ aboneleri olup sayaçları olmasına rağmen sayaç üzerinden okuma yapmayarak ÇKS üzerinden fatura göndermesinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. DEDAŞ’ın görevi sattığı elektrik parasını almaktır. DEDAŞ bize suyu getirmedi ki dönüm üzerinden hesaplama yapmaktadır. Bölgemizde üretimi yapılan mısır ve pamuğun yetiştiği yaz aylarında DEDAŞ elektriğimizi kesip turizm bölgesindeki otellere vermesi düşük voltajla verilen elektrikle pompaların yanması üretimde verimin düşmesindeki zararların hesabını kim verecek. DEDAŞ başkanlarına ve başbakanına güvenerek masa başında nasıl para kazanırım hesapları yapmaktadır.”
“Bölgeye doğru düzgün enerji vermiyor”
Bugün çiftçinin ayakta kalması Ziraat Bankası ve özel bankalardan çektiği krediler sayesinde olduğunu dile getiren Ertaş, “Bütün bölge çiftçileri bankalara borçludur. DEDAŞ’ın bölgeye hiçbir yatırımı yoktur ve bölgeye doğru düzgün enerji vermiyor. DEDAŞ’ın çiftçilere gönderdiği fatura bedeli 100 dönüme 44 bin TL’dir. Şayet 1 ay içinde ödemeleri takdirde kampanyadan faydalanarak 11.000 TL’ye düşürülüyor. Peki, çiftçi 100 dönümden net 11.00TL kazanabiliyor mu?” dedi.
“Dünyanın neresinde var böyle kolay para kazanmak”
“Dünyanın neresinde var böyle kolay para kazanmak?” diye soran Ertaş, dönüm üzerinden gönderilen faturaları asla kabul etmeyeceklerini söyledi. Ertaş, “DEDAŞ'ın böyle ince hesabı varsa gelsin kendisi tarlayı eksin 1 yıl dayanacak mı hemen tarlayı bırakıp kaçacak çünkü bu şirket ve ortağı olan bakanlar alışmış kolay para kazanmaya, çiftçileri ve tüm vatandaşlarımızı sokaklara döktüren sorumlu bu şirkettir. Tek istediğimiz trafo kw büyüklüğü üzerinden faturaların kesilmesi. Çiftçinin ödeyebileceği makul bir fiyat olmasıdır. Hiç bir çiftçimiz hırsız değil herkes borcunu ödeyecek namuslu insanlardır. Yeter ki hak ve adalet olsun. Hükümetimiz çiftçilerine sahip çıksın ve sesine kulak versin ve de biran önce bu sorunu ortadan kaldırsın." dedi.
Basın açıklamasından sonra çiftçiler, Perşembe günü Mardin Valisi Mustafa Taşkesen ile görüşeceklerini ifade ederek sessiz bir şekilde dağıldılar. (M. Salih Keskin – İLKHA)